Belgische verdachten volgden terreuropleiding

De federale politie hield de terreurverdachten die donderdag werden opgepakt, al een jaar in het oog. Liefst 83 speurders werkten bijna permanent op de zaak. Al die tijd werden de telefoons van de verdachten afgeluisterd.

wverhaert

De reden waarom er gisteren tot actie werd overgegaan, was de terugkeer uit Afghanistan van een van de hoofdverdachten.

Vier moslims met de Belgische nationaliteit sloten zich in Afghanistan en Pakistan aan bij Al-Qaida en volgden er een opleiding tot terrorist.

Drie waren al een tijdje terug en werden geschaduwd. De vierde, die beschouwd wordt als de meest gevaarlijke, landde op 4 december op Zaventem.

Huiszoekingen

Meer dan honderd terrorismespeurders en leden van de speciale eenheden van de federale politie hielden donderdagochtend huiszoekingen op 16 adressen, vooral in het Brusselse maar ook in Luik.

Bij de invallen werden computers in beslag genomen en een opeisingsvideo met een martelaarsboodschap. Op één pistool na werden geen wapens of explosieven gevonden.

Zelfmoordaanslag

Veertien verdachten die banden hebben met de Belgische tak van Al-Qaida en/of een aantal splintergroeperingen, werden voor ondervraging opgepakt.

Uit het onderzoek bleek dat minstens één verdachte concrete plannen had om een zelfmoordaanslag te plegen in Afghanistan, Pakistan of in Europa.

Trabelsi

Terrorist Nizar Trabelsi, veroordeeld omdat hij aanslagen wilde plegen op de militaire basis van Kleine Brogel, wilde vorig jaar uit de gevangenis ontsnappen met de hulp van in België wonende moslims.

Het onderzoek in die zaak leidde speurders naar de verdachten die nu zijn opgepakt. Een van de spilfiguren achter de ontsnappingsplannen van Trabelsi was Malika El Aroud.