Malika El Aroud voert jihad online

Ze noemt zichzelf een ’vrouwelijke heilige krijger in dienst van Al Qaida’ maar ontkent dat ze van plan is wapens te gebruiken of dat ze haar aanhangers oproept bommen te maken. Belgische speurders beschouwen haar als zeer gevaarlijk. Voor hen bestaat er geen twijfel dat Malika El Aroud (49) een spilfiguur is in extremistische kringen. In 2003 was Malika een van de 23 verdachten op het proces tegen Trabelsi in Brussel.

wverhaert

Malika El Aroud is een van de bekendste onlinejihadisten van Europa. Vorig jaar was de Belgische van Marokkaanse afkomst een van de veertien personen die ervan verdacht werden Nizar Trabelsi uit de gevangenis te willen bevrijden. Wegens gebrek aan bewijzen werden ze na een dag vrijgelaten.

‘Martelaar’

Malika werd bekend toen haar man Abdessater Dahmane op 9 september 2001 een zelfmoordaanslag pleegde op de Afghaanse krijgsheer Ahmad Shah Massoud, de laatste tegenstander van de taliban. Hij werd op persoonlijk bevel van Osama Bin Laden vermoord. Voorafgaand kreeg Malika’s man een opleiding van Al Qaida in Afghanistan. Zij verbleef er in een vrouwenkamp.

Trotse weduwe

Na de dood van haar man trad ze op het voorplan. Ze zei trots te zijn dat ze de weduwe van een ’martelaar’ was en wilde zijn strijd voortzetten. Het internet is haar wapen.

Ze schrijft in het Frans, onder haar eigen naam en het pseudoniem Oum Obeyda. Uit haar teksten blijkt volgens experts een diepe haat tegenover het Westen. Zij vrezen dat zij voor bepaalde moslimvrouwen een rolmodel kan worden. Dat maakt haar zo gevaarlijk, zeggen zij.

"Ik weet heel goed wat ik doe"

Malika ontkent dat ze haat predikt. “Ik schrijf op een legale manier. Ik weet heel goed wat ik doe. Ik ben een Belgische en ken het systeem”, zei ze in mei aan de New York Times, een van de weinige interviews die ze heeft gegeven.

Vijf jaar geleden zei ze aan De Standaard dat zij en haar man in Afghanistan alleen wilden doen “wat Moeder Teresa in Calcutta deed”.

Lees de rest van het artikel in de krant.