1 / 2

EU-top bespreekt vooral klimaat en economie

De traditionele eindejaarstop van de Europese Unie is donderdag in Brussel van start gegaan. De leiders van de 27 landen zullen vooral de strijd tegen de klimaatverandering bepreken. Ook het Verdrag van Lissabon, de hervorming van de Europese instellingen én het economisch herstelplan maken deel uit van wat waarschijnlijk lange en moeilijke gesprekken zullen worden.

ikerremans

De EU-top is daarom ook twee uur vroeger van start gegaan. Voor de start zei EU-Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso nog dat dit de belangrijkste top van de voorbije vijf jaar is.

Klimaat

Europa heeft ambitieuze plannen om de klimaatverandering aan te pakken. Zo wil de EU de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20 of zelfs 30 procent terugdringen.

Herstelplan

Een ander belangrijk agendapunt voor de EU-top is het economisch herstelplan van 200 miljard euro. Dat geld komt vooral van de lidstaten zelf. Premier Yves Leterme zal ook het Belgisch loonakkoord tussen bonden en werkgevers voorleggen.

Eén lijn

Belangrijk is wel dat de EU zich verenigd om al deze problemen aan te pakken. Frans president Nicolas Sarkozy (foto), die momenteel ook voorzitter is van de Europese Unie, riep bij de aanvang van de top al op tot eenheid.

"Europa mag zich niet verdeeld tonen, Europa moet verenigd zijn. Wanneer Europa verenigd is, boeken haar ideeën vooruitgang en kan ze haar waarden opdringen", aldus Sarkozy.

Lees ook: Ierland bereid tot nieuw referendum

MEER OVER Lissabon