Moord op Congolese journalist is vijfde op rij

De moord op radiojournalist Didace Namujimbo en zijn echtgenote vermoord is een “willekeurige misdaad” volgens de regering. Het is echteer de vijfde journalist in vier jaar tijd die onder verdachte omstandigheden omkomt.

wverhaert

Didace Namujimbo werkte voor Radio Okapi, de popupairste radiozender van Congo die mede door de VN-missie wordt ondersteund. Op 22 november werden hij en zijn vrouw in het hoofd geschoten nabij zijn huis in de provincie Zuid-Kivu, in het oosten van het land.

Kalashnikovs

Voor Radio Okapi is dit het tweede verlies, na de moord op zijn collega Serge Maheshe anderhalf jaar geleden. Hij werd vlak bij zijn huis opgewacht en neergeschoten door gewapende mannen.

Op beide momenten circuleerden er geruchten dat er een nieuwe aanval op het land werd voorbereid vanuit Rwanda. Met steun van Congolese regeringsmedewerkers en rebellenleider Laurent Nkunda. Mensenrechtenactivisten vragen zich af of Maheshe en Namujimbo daar meer vanaf wisten, en daarom uit de weg moesten worden geruimd.

Bruut geweld

Al eerder waren journalisten het slachtoffer van bruut geweld: in november 2004 waren het Frank Kangundu, journalist van dagblad La Référence Plus, en zijn vrouw, en in 2005 was het Bapua Mwamba, van dagblad Le Phare. In 2006 werd Kayilu Mutombo, een technicus van het telecomnetwerk Renatelsat, doodgestoken in de provincie Katanga in het zuiden van Congo.

Volgens de minister van Communicatie en Media ging het om “willekeurige misdaden”, maar de omstandigheden zijn verdacht en wijzen op doelbewuste moordpogingen.

Bron: FM (IPS) - Archieffoto