264 banen weg bij Philips in Turnhout

Bij Philips in Turnhout sneuvelen 264 banen als gevolg van "een algemene reorganisatie van het bedrijf". Dat is bekendgemaakt na een bijzondere ondernemingsraad.

jrosquin

Deze ochtend vond er bij elektronicagigant Philips in Turnhout een bijzondere ondernemingsraad plaats. De vakbonden voelden de bui al hangen en vreesden dat er ontslagen zouden vallen. De voorbije maanden werden 300 tijdelijke contracten niet meer verlengd.

Die vrees blijkt nu gegrond: 264 van de 2.500 banen verdwijnen. Het gaat om 168 arbeiders, 45 bedienden en 51 kaderleden. Voor 22 werknemers zou de procedure voor brugpensioen al zijn opgestart, voor de 242 overige werknemers wordt een oplossing gezocht. Omdat er geen tijdelijken meer zijn, betreft het contracten van onbepaalde duur.Proactieve maatregel

De verkoop van Philips-elektronica daalt al sinds enkele maanden. De meest voor de hand liggende oorzaak is de terugval in de bouwsector. Omdat het onzeker is wanneer het investeringsklimaat terug beter wordt, ziet het bedrijf zich genoodzaakt om besparende maatregelen te nemen. Dat meldde directie-woordvoerder Julien Michiels.

Na de ondernemingsraad werden personeel en vakbonden ingelicht. De vakbonden zijn nu in beraad en binnenkort komen ze samen met de directie om de gevolgen te bespreken. "Wij willen er immers alles aan doen om dit collectief ontslag alsnog te voorkomen of te verminderen. Wij hopen dan ook dat de directie de nodige bereidheid aan de dag zal leggen om onze voorstellen op een correcte manier te behandelen. We leggen ons immers niet zomaar neer bij deze intentie van de directie. Mocht een collectief ontslag niet voorkomen kunnen worden, dan zullen wij moeten denken aan een sociaal plan," aldus de socialistische vakbond ABVV in een persmededeling.