Marc Herremans krijgt in beroep opschorting van straf

Het hof van beroep in Antwerpen heeft donderdag beslist om rolstoeltriatleet Marc Herremans opschorting van straf te geven. Hij wordt wel schuldig bevonden aan uitkeringsfraude, maar krijgt geen straf opgelegd.

ikerremans

Na zijn ongeval op Lanzarote op 28 januari 2002, waarbij hij gedeeltelijk verlamd raakte, ontving de triatleet een invaliditeitsuitkering van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv). Om die uitkeringen te krijgen, moest hij zich akkoord verklaren om iedere wijziging in zijn situatie, zoals het bekomen van extra inkomsten, meteen aan het Riziv te melden.

Fraude

De inspectiediensten van het Riziv stelden echter vast dat Herremans tussen september 2002 en augustus 2005 verschillende activiteiten verricht had, zonder dat hij daarvan aangifte had gedaan bij het ziekenfonds. De rechtbank vond het bewezen dat hij uitkeringsfraude pleegde.

In eerste aanleg kreeg de 34-jarige Herremans daarvoor nog een celstraf van acht dagen met uitstel en een boete van 2.750 euro, eveneens met uitstel. Herremans ging in beroep tegen de veroordeling en vroeg de vrijspraak.

De rechter in beroep ging niet in op dat verzoek. De rolstoeltriatleet moet de uitkeringen terugbetalen aan de mutualiteit, maar het is nog niet duidelijk hoe groot dat bedrag precies zal zijn. Daarom werd hij donderdag veroordeeld tot de terugbetaling van 1 euro provisioneel.

Meer sportnieuws