Psychiaters moeten Lhermitte opnieuw onderzoeken (+poll)

De drie psychiaters die Geneviève Lhermitte tijdens het gerechtelijk vooronderzoek onderzochten, moeten dat opnieuw doen. Ze kregen die opdracht van de voorzitter van de assisenrechtbank in Nijvel, nadat eerder op de dag een brief uitlekte die Lhermitte de dag voor de moord aan haar psychiater schreef.

jrosquin

Binnen enkele dagen moeten de psychiaters verslag uitbrengen over haar geestestoestand. De drie psychiaters oordeelden dat Lhermitte, toen ze haar kinderen vermoordde, toerekeningsvatbaar was, maar slechts in beperkte mate.

Moordplannen

De vraag van de voorzitter kwam er na een verrassende wending op het proces-Lhermitte eerder op de dag. De psychiater van Geneviève Lhermitte, Dr. Veldekens, nam plaats in de getuigenbank en overhandigde een brief van Lhermitte aan het hof. Daarin beschreef de vrouw haar moord- en zelfmoordplannen.

De voorzitter las de brief voor, maar de onderzoekers hadden vooraf geen weet van de brief.


Beluister het audioverslag van onze correspondent ter plaatse Thierry Goeman:


"Ik heb sombere ideeën. Ik weet dat ik me zal laten meeslepen door zelfmoordgedachten en ik weet dat ik mijn kinderen mee zal nemen omdat er geen toekomst is", schreef Lhermitte in de brief die op 27 februari 2007, daags voor de fatale moorden, aankwam in de polikliniek van Nijvel voor haar psychiater.

Op 13 februari 2007 had de dokter al eens een onrustwekkende brief ontvangen van Lhermitte. Hij kon zijn patiënt echter pas ten vroegste op 27 februari ontvangen gezien zijn drukke werkschema.

Lhermitte zelf was in de voormiddag ook aanwezig op het proces, nadat ze gisteren instortte en werd afgevoerd.

Nu in het nieuws