1 / 2

Geen verhoging alarm door "Belgische afdeling Al Qaida"

De politie heeft vanochtend bij huiszoekingen in Brussel en Luik in totaal 14 personen opgepakt. Zij zouden terroristen zijn die een Belgische tak van Al Qaida zouden vormen. Eén van de opgepakte personen was van plan een zelfmoordaanslag te plegen. Het terreuralarm wordt niet verhoogd.

ssimons

De aanhoudingen vloeien voort uit het terrorisme-alarm dat vorig jaar in december werd afgekondigd. De aanhoudingen die toen verricht werden, leidden de speurders nu tot de groep terreurverdachten. Die ondergingen gevechtstrainingen in kampen in Afghanistan en Pakistan.

De leider van de groep zou volgens het parket van plan zijn geweest om een zelfmoordaanslag te plegen. Er werd een video gevonden waarop hij de aanslag aankondigt. Het is niet geweten wat zijn doelwit was.

Terreuralarm

Het Coördinatie-orgaan voor Dreigingsanalyse (OCAD) ziet geen elementen die een aanpassing van het dreigingsniveau of bijkomende veiligheidsmaatregelen vereisen. Het terreuralarm wordt dus niet verhoogd.

Minister van Justitie Jo Vandeurzen en Patrick Dewael, minister van Binnenlandse Zaken, hebben de veiligheidsdiensten al gefeliciteerd.