Wijkvereniging Mariaburg wil lege herberg kopen

Marc Elseviers, voorzitter van wijkwerking Mariaburg, wil het gebouw kopen waar vroeger herberg Prins Albert was. Met die stunt wil hij het pand van de sloophamer redden en geeft hij de wijk een nieuw ontmoetingscentrum.

jvandermosten

“Als wijkwerking zijn we bezorgd over het lot van het gebouw”, zegt Marc. “We willen het pand tegen de sloophamer beschermen en dat kan alleen door het te kopen.” Hoe dat praktisch zal verlopen, staat nog niet vast, maar Marcs idee is alvast sterk en zo goed als uniek.

Renovatiekosten

De vraagprijs is 875.000 euro, maar er zijn nog veel renovatiekosten. “We kunnen gulle schenkers zoeken in Mariaburg, die we dan verzamelen in een vennootschap”, denkt Marc luidop. “Maar ik kijk ook naar de verschillende overheden. Waarom zouden het district Ekeren en de gemeente Brasschaat geen subsidies kunnen geven? In het zaaltje kunnen lokale verenigingen terecht voor hun activiteiten en het kan een ontmoetingscentrum voor de wijk worden.”

Het gebouw staat al 107 jaar gekend als café Prins Albert. Toen het een jaar geleden door Nederlandse Pakistanen werd gekocht, ontstond er opschudding in de wijk. De malaise was helemaal compleet toen de gevel geel werd geschilderd. Dat was voor vele Mariaburgers een doorn in het oog. Nog geen tien maanden later werd de laatse kip tandoori in het restaurant geserveerd. De eigenaars trokken de deur achter zich dicht en gunden het restaurant geen blik meer.

Financiën

Ekers districtsvoorzitter Ronny Kruyniers (sp.a) vindt Marcs stoute plannen alvast een fantastisch idee, maar twijfelt aan de haalbaarheid. “Als district mogen we geen eigendommen kopen, enkel de stad kan dat. Een andere vorm van steun is een subsidie, maar die zou uit de cultuurpot moeten komen, die zo goed als leeg is.”

De schepen van Cultuur heeft overigens al een cultureel centrum beloofd in Ekeren, dat op luttele kilometers van Mariaburg ligt. Aan de andere kant van de Kapelsesteenweg, in Brasschaat, reageert de gemeente minder enthousiast. “We hebben veel geïnvesteerd in het Antverpiagebouw dat vlakbij ligt. Dat dient nu als gemeenschapscentrum”, klinkt het bij schepen van Cultuur en Sociaal Beleid Jo Casaer (CD&V). “Het is natuurlijk een mooie kans, maar ik vrees dat onze middelen op zijn.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio