Atlas Copco in Wilrijk in zware problemen

Ook compressorenbouwer Atlas Copco in Wilrijk - een van de grootste werkgevers uit het Antwerpse - voelt de economische crisis. In sommige afdelingen ziet het bedrijf zijn orders met 10 tot 30% terugvallen. Als gevolg daarvan laat Atlas Copco de contracten van zijn nog zowat 150 tijdelijke werknemers uitdoven.

jrosquin

“Door de crisis in de bouwsector is het normaal dat ook wij de gevolgen zien in sommige afdelingen”, zegt algemeen directeur Ronny Leten (foto). “Bij de afdeling Portable bedraagt de terugval zo’n 30%, bij Industrial Air en Air Tech zowat 10%.” Die laatste levert onder meer de basisonderdelen voor compressoren, de eerste de gele bakken op bouwwerven. “We zitten in stormweer, maar we moeten verder en we blijven investeren”, gaat Leten voort.

Tijdelijke werkloosheid

De Zweedse compressorenbouwer Atlas Copco heeft in Wilrijk 2.700 mensen in dienst. Om die tijdelijke inzinking het hoofd te bieden, kondigde Atlas Copco op de ondernemingsraad aan dat het de tijdelijke contracten (6 maanden), oorspronkelijk zowat 200 en nu nog 150, laat uitdoven. Die tijdelijke contractanten werden inmiddels in tijdelijke werkloosheid geplaatst. De laatste contracten verstrijken over een tweetal maanden.

“De crisis begon de eerste week van oktober met een nooit meegemaakte, brutale stop in de bouwsector”, zegt Leten. “Atlas Copco doet het globaal niet slecht. Wij bouwen zeker niet af en blijven investeren in onderzoek en innovatie. Dit jaar alleen al zowat 70 tot 80 miljoen euro.”