Geen Corvette en Hummer meer op Belgische automarkt?

Slecht nieuws voor de Belgische fans van Hummer, Cadillac en Corvette. De kans dat deze automerken binnenkort niet meer officieel te verkrijgen zijn in ons land, is groot. “Maar dan halen we onze wagens wel rechtstreeks in de Verenigde Staten“, zegt Hummerfreak Steven Vanhoof (foto).

ssimons

Kroymans Corporation, de firma die verantwoordelijk is voor de Europese import van Hummer, Cadillac en Corvette, zit in slechte papieren. Het bedrijf zou dit jaar een verlies van 25 miljoen euro boeken. Vanaf eind 2009 neemt General Motors Europe daarom vanuit Zürich de import in Europa over.

Wat dit precies betekent voor de Kroymansvestigingen in ons land, is nog niet duidelijk. Zaakvoerder Frits Kroymans kondigt aan dat “minder presterende bedrijven” worden afgestoten.

En algemeen directeur Peter Cornelis vertelde in De Volkskrant dat Hummer “op zijn beloop wordt gelaten. We verkopen nog wat we op voorraad hebben, maar we bestellen niets meer bij. Met Cadillac zijn we er nog niet uit. Misschien dat we er helemaal mee stoppen, of alleen in een aantal landen.”

“Wij weten nog steeds van niets”, klinkt het in de Kroymansvestiging in Mechelen. “Wij verkopen nog zeker tot eind volgend jaar Hummer, Cadillac én Corvette.”

Autokeuring

Voor de fans van deze extravagante automerken is het dus slecht nieuws. “Maar het betekent zeker niet het einde van Hummer in België“, zegt Steven Vanhoof (23) uit Merksem.

Hij was vijf jaar geleden een van de eerste landgenoten die met deze luxueuze jeep over onze wegen raasde. “We kunnen nog altijd wagens importeren uit de Verenigde Staten. Al is het dan wel iets moeilijker om de autokeuring zonder problemen te passeren. Bijvoorbeeld omdat de mistlichten in de bumper verwerkt zitten, wat bij ons niet is toegelaten.”

Dat bepaalde critici, die de vervuilende Hummer liever kwijt dan rijk zijn, blij zijn met deze evolutie, kan Steven weinig schelen. “De nieuwste types zijn trouwens behoorlijk schoon. Oké, ze verbruiken achttien liter brandstof op honderd kilometer. Maar een Porsche verbruikt minstens evenveel. De tegenstanders kunnen voor mijn part zeggen wat ze willen. Het blijft een fantastische wagen om mee te rijden.”