Fortis verrast Visa-klanten met interest

Fortis-klanten die de voorbije twee maanden een nieuwe Visa-kaart hebben gekregen, moeten hun aankopen plots, voor het eerst in jaren, per overschrijving betalen. Wie dat niet deed vanuit de eerlijke overtuiging dat het bedrag automatisch gedebiteerd wordt, moet 13,99 procent interest betalen. “Ongehoord”, liet een aantal verbolgen lezers weten.

kscherpenberg

Voor een reeks eindejaarsportretten, is de redactie nog op zoek naar gedupeerden in de Fortis-zaak. Was u aandeelhouder van Fortis en hebt u veel geld verloren? Stuur ons dan een mail met uw verhaal.

“In de maalstroom van gebeurtenissen is het nieuws mogelijk op de achtergrond geraakt, maar Fortis-bank heeft sinds dit jaar een nieuwe kaartenuitgever, Internationale Card Services (ICS), een dochter van Fortis Bank Nederland, dat tot voor kort één geheel vormde met Fortis België”, argumenteert Kim Cauberghs van Fortis.

Overschrijving

“Alle Visa-kaarten die sinds september 2008 op vervaldag zijn gekomen, worden vervangen door een Visa-kaart van ICS. Dat hebben we vier maanden voordien via een mailing bekendgemaakt, maar misschien heeft een aantal klanten dat over het hoofd gezien.”

Blijft de vraag of een bank zijn klanten daar überhaupt mee moet lastigvallen. Die willen gewoon dezelfde service, zonder onverwachte interesten of andere verrassingen. Cauberghs: “Al onze klanten hebben na hun eerste aankoop met hun nieuwe ICS-Visa-kaart een brief gekregen waarin we uitleggen dat hun bestaande domiciliëring niet meer geldt, omdat we van uitgever veranderd zijn. In die brief wordt hen ook gevraagd om de afrekening van de betalingen via overschrijving te doen. Tenzij ze een nieuwe domiciliëringsopdracht geven aan hun bank. Meer konden we toch niet doen?”

Nóg vervelend nieuws

En er is nog vervelend nieuws op komst. Door de verkoop van Fortis Bank Nederland aan de Nederlandse overheid en de overname van Fortis België door het Franse BNP Paribas, wordt de samenwerking met ICS binnenkort alweer... stopgezet. Fortis wil vanaf 2009 opnieuw omschakelen op zijn vroegere uitgever Bank Card Company. Betekent dit dat Fortis-klanten de hele caroussel nog eens moeten doormaken?

“Wij zitten daar ook mee verveeld, maar de gebeurtenissen van de voorbije maanden konden we nu eenmaal niet voorzien. Voorlopig mogen de mensen die recent een nieuwe Visa-kaart van ICS hebben ontvangen bij ICS blijven. Nadien bekijken we hoe we de nieuwe omschakeling zo klantvriendelijk mogelijk kunnen laten verlopen.”