Evacuatie winkelcentrum verloopt zonder paniek

Bij een eventueel incident kan het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas vlot worden ontruimd. Dat bleek tijdens een grote oefening gisteren, woensdag. Door een gesimuleerde brand in de technische ruimte op de dakparking moesten de bezoekers en het personeel het gebouw verlaten. Dat verliep vrijwel vlekkeloos.

De evacuatie van het winkelcentrum woensdagochtend verliep vlekkeloos en zonder paniek. Toch waren de bezoekers erg verrast en wisten ze in eerste instantie niet wat er aan de hand was. Het ging om een oefening die simuleerde dat de technische ruimte op de dakparking van het winkelcentrum in brand stond. Daarbij viel een gewonde. Het doel van de oefening was het personeel voorbereiden op een mogelijk incident.

“Het duurde tien minuten om de zowat 1.200 aanwezigen te evacueren”, evalueert algemeen manager Katrien Giebens. “Zes observatoren van de eigenaar van het winklecentrum, Devimmo, noteerden opmerkingen bij de procedures. Het duurde ongeveer een half uur vooraleer we eerst het personeel en nadien ook de klanten opnieuw in het shopping center binnen konden laten.”

Positieve evaluatie

Uit een eerste evaluatie blijkt dat de evacuatie vlot is verlopen. “Het is gebleken dat de meeste winkels voldoende op de hoogte zijn van de procedures”, aldus Giebens. De handelszaken waren ditmaal nog gebrieft over de geplande evacuatie. Zo serveerden sommige horecazaken geen eten of drinken meer in de minuten voor de start van de ontruiming. Het warenhuis Delhaize liet al vanaf omstreeks 10u geen klanten meer toe.

De geëvacueerde bezoekers kregen de raad de parking niet te verlaten om de aankomende hulpdiensten niet te hinderen. Toch wrong daar even het schoentje. Het verkeer raakte even strop op de parking omdat de aan de gang zijnde evacuatie geen vlotte doortocht van aankomende wagens toeliet.

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio