Beveren koopt telefonisch alarm na geslaagde test

Het gemeentebestuur van Beveren investeert volgend jaar in de aankoop van een telefonisch alarmsysteem. De proef met CAMHIE, de naam van het alarmsysteem, dinsdagavond in de deelgemeenten Vrasene en Verrebroek werkte zo goed als feilloos.

Dinsdagavond kregen zo’n vijftienhonderd inwoners van Vrasene en Verrebroek een telefonische oproep om het informatiecentrum van de gemeente op te bellen. Driekwart van de betrokkenen bevestigde de ontvangst van de oproep en ongeveer de helft belde ook effectief naar het informatiecentrum. Daar kregen ze te horen dat ze ramen en deuren gesloten moesten houden, omdat er stankwolk dreef tengevolge van een incident bij het bedrijf Vopak.

Oost-Vlaams gouverneur André Denys reageert tevreden op de oefening. “Het systeem biedt gemeenten de mogelijkheid om goedkoop en virtueel te oefenen op incidenten met gif-, stank- en rookwolken”, evalueert hij. Gouverneur Denys wil het systeem alvast promoten bij zijn gemeentebesturen.

Risico

Volgens de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) heeft de gemeente nu een beter alternatief gevonden voor de bestaande alarmering. Die faalde toen ruim drie jaar geleden een tank met 35.000 kubieke meter aardolie scheurde bij raffinaderij Total. “Omwille van het grote aantal risicobedrijven op ons grondgebied lijkt dit systeem ideaal om iedereen snel en juist te informeren”, toont burgemeester Marc Van de Vijver zich enthousiast.

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio