Buren ontsnappen nipt aan ramp

Bij een brand in een van de flats in de Nachtegaalstraat in het centrum van Dendermonde is H. Meuleman, een man van 59, om het leven gekomen. Omdat de brand zichzelf bluste door zuurstofgebrek, bleven de buren van de zeven andere appartementen gespaard van een ramp.

“Rond 9u kwam een buurvrouw bij me aanbellen met de vraag of ik even in haar flat wilde komen ruiken”, vertelt de vrouw die verantwoordelijk is voor het gebouw, maar haar naam liever niet in de krant wil. “Daar hing inderdaad een sterke brandgeur. We gingen op de deur van Hubert kloppen, maar hij deed niet open. Daarop heb ik de politie verwittigd.

Buiten zagen we dat de gordijnen weg waren en dat de ramen zwart zagen, tot die het begaven en plots barstten. Niet veel later arriveerde de brandweer, die heel snel en deskundig tewerk ging. We zullen hen in naam van de buren zeker nog een dankbrief schrijven.”

Nadat de brandweer en de politie in de woning konden binnendringen, vonden ze het levenloze lichaam van de man in de zetel. “De brand is woensdagochtend waarschijnlijk ontstaan rond 6u, door een slecht gedoofde sigaret in de zetel”, schetst parketwoordvoerder Jan Kerkhofs. “Omdat het appartement luchtdicht afgesloten was, doofde het vuur redelijk snel. Het slachtoffer is gestikt door de rook.”

“Geen verrassing”

De man stond in de buurt bekend als iemand die veel dronk en rookte. Omdat hij wat psychologische problemen had en geen doel meer in het leven zag, vreesden enkelen zelfs dat hij Kerstmis niet meer zou halen.

“We zagen het wat aankomen”, luidt het bij de buren. “We brachten hem soms eten. Daarbij merkten we al dat er sporen van sigaretten op zijn zetel waren, waardoor we ons al zorgen maakten. Wat vandaag gebeurd is, komt dus niet als een verrassing. We zijn van een heel grote ramp gespaard gebleven, want als de brand niet vanzelf gedoofd was, zaten we misschien allemaal zonder huis. Nu blijft de materiële schade beperkt tot rookschade in zijn appartement. Zelf komen we er met de schrik van af.”

Een branddeskundige onderzoekt de zaak.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio