Vluchtelingen vragen aandacht voor onzeker bestaan + video

Op vier plaatsen in de stad Antwerpen staan kerststallen die aandacht vragen voor de situatie van vluchtelingen en mensen zonder papieren. De slogan van deze campagne is ’Is er nog plaats in de herberg?’

De kerststallenactie is een initiatief van het Antwerpse Minderhedencentrum De 8 en de koepel van christelijke werknemersorganisaties ACW Antwerpen. “De aanhoudende onzekerheid is een schande”, zeggen de organisatoren.

De video is het werk van het Antwerpse jongerenpersagentschap StampMedia. U kunt de video hieronder bekijken.

Locaties

De kerststallen staan aan het station van Berchem, de stadsbibliotheek Permeke aan het De Coninckplein, het ACW-gebouw in de Nationalestraat en het EcoHuis aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Aïsha, Polja, Jean-Serge en Asif getuigen in een dvd over hun leven als illegaal.

De initiatiefnemers willen de aandacht vestigen op de onzekere situatie waarin deze mensen leven. “Al vijf keer is de omzendbrief rond asiel en migratie uitgesteld”, zegt Annemie Verhoeven (ACW Antwerpen). “Telkens blijven de asielzoekers achter in onzekerheid. Die onzekerheid is slopend en doet veel pijn, meer dan honger lijden. Dit is een beschaafde samenleving en een goed bestuur onwaardig. Dit is een schande.”

Manifestatie

De organisatoren van de manifestatie ’Belofte maakt schuld’ verwachten zondag 14 december ongeveer 2.000 manifestanten. Vanuit heel België komen zo’n elf bussen naar Antwerpen. De manifestanten vragen snel duidelijkheid voor de mensen zonder papieren.

Er wordt verzameld om 14u op het Antwerpse Mechelseplein. Om 15.30u wordt er op de Sint-Andriesplaats een benefietconcert georganiseerd met onder andere Raymond Van het Groenewoud en Pieter Embrechts.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio