“In 't Antwerps zijn maar een paar woorden nodig”

Boeken over Antwerpen verkopen altijd goed. Dat weet ook Freddy Michiels, die deze week zijn tweede deel van het Groot Sinjorenboek voorstelde. Daarin worden typisch Antwerpse uitdrukkingen verklaard en mogen enkele Bekende Antwerpenaars anekdotes of andere straffe stoten vertellen.

In het eerste Sinjorenboek publiceerde Freddy Michiels een lijst met de betekenis van honderden Antwerpse woorden. In zijn tweede deel zijn het de uitdrukkingen die aan bod komen.

“In het Antwerps zijn maar een paar woorden nodig om iets te zeggen. Het Antwerps kent veel uitdrukkingen en die zeggen soms meer dan een heel verhaal. Ik wil met dit boek proberen om een aantal typisch Antwerpse termen te bewaren voor het nageslacht, want er gaat veel verloren”, zegt Freddy Michiels.

Het eerste Sinjorenboek is ondertussen aan zijn vijfde druk toe en Freddy Michiels verwacht dat ook het tweede deel een succes wordt. “De belangstelling voor het Antwerps en deze stad is er nog altijd en bovendien valt er nog een hoop te schrijven. Dus ik kan nu al zeggen dat er een derde deel komt”, lacht de auteur.

Rad van tong

Dat de meeste Antwerpenaars ook niet op hun mondje zijn gevallen, laat Freddy Michiels zien door in het boek een aantal Bekende Antwerpenaars op te voeren. Die mogen elk een anekdote vertellen of iets neerschrijven dat met de stad te maken heeft.

Zo grijpt ex-voetballer Rik Coppens terug naar een derby tussen zijn Beerschot en aartsrivaal Antwerp. Coppens maakte toen een merkwaardig doelpunt en wreef het er bij een Antwerpverdediger nog eens in: “Zoë'n goole moake ze nie oep den boite é gast”.

Of muzikant Axl Peleman die een stotterende politieagent z'n naam hoorde aflezen en zei: “Het lezen gaat al goed hé jongen”. Oud-basketbalspeler Pieter Loridon houdt het op een wens. Hij wil namelijk dat de grote A opnieuw op de Boerentoren prijkt.

Het Groot Sinjorenboek Deel II, uitgeverij Artus, 24,95 euro

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio