Stadswacht en politie waken bij eindejaar

Het buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z) wil zich een sterk wapen tonen om de veiligheidheid tijdens de eindejaarsperiode in de Mechelse winkelstraat te helpen waarborgen. “Dankzij het BIN-Z hebben we al enkele daders opgepakt”, zegt commissaris Rony Verlinden.

Na een sensibiliseringscampagne bij de handelaars heeft het stadsbestuur in samenwerking met de politie eind oktober het BIN-Z weer opgestart. Dat alarmsysteem waarschuwt alle aangesloten handelaars binnen enkele minuten per sms of e-mail voor opgemerkte dieven.

Zelfstandingen

De groep van zo’n vijfhonderd zelfstandigen die zich meteen hebben aangesloten, is de voorbije weken toegenomen met een vijftigtal bijkomende handelaars. “Een dertigtal stadswachten is intussen aangesloten op het systeem”, zegt coördinator Koert Hendrickx.

Door de groeiende draagkracht heeft Mechelen met het BIN-Z een extra, krachtig wapen in handen om bezoekers aan de winkelstraten zo goed mogelijk voor diefstallen en gauwdiefstallen te behoeden. De preventiedienst, politie en stadswachten zetten daarvoor opnieuw de grote middelen in.

Maatregelen

> Verhoogd toezicht door stadswachten en politie op risicovolle plaatsen (bankautomaten en bushaltes) en op risicomomenten (bij het sluiten van de winkels). > Gerichte patrouilles van politie in zowel stadskern als winkels aan buitenring. > Anti-gauwdiefstalacties op het openbaar vervoer. > Stadswachten spreken burgers aan op risicogedrag zoals winkelen met openstaande handtas. > Wie ingaat op hun advies of dat al toepast, krijgt een portefeuille. > Op de kerstmarkt houdt de stadswacht een stand met preventietips open. > Preventieactie van stadswachten naar inbraken in voertuigen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio