Dessels bedrijf bouwt megaboor van 86 meter

Met trots stellen Smet Boring en Smet Tunnelling Amisia voor. Een tunnelboormachine van 320 ton die zal gebruikt worden om een nieuwe gasleiding van Duitsland naar Nederland te leggen onder de rivier Eems. Met een dia­meter van drie meter wordt het de langste tunnel ooit.

Boormachine Amisia bestaat uit twee belangrijke delen: het boorschild en een reeks van volgtreinen met een totale lengte van liefst 86 meter. Gedelegeerd bestuurder Wim Smet is apetrots op zijn nieuwste ­paradepaardje. “Er is ons gevraagd om onderzoek te doen naar de bouw van een tunnel voor de aanleg van een nieuwe gasleiding onder de rivier Eems. Omdat we met een aantal technische en geologische factoren rekening moesten houden, hebben we deze polyvalente tunnelboormachine ontwikkeld en gebouwd.”

Vijftig miljoen

“De tunnel komt zo’n 27 meter onder de grond en krijgt later een stalen gasleiding van 1,22 meter. Deze gasleiding maakt deel uit van een nieuwe gaslijn van noord naar zuid die door de Nederlandse Gasunie wordt aangelegd,” weet projectingenieur­ Gert Van Gorp. “De aanneemsom van dit bijzondere project benadert vijftig miljoen euro”, vervolgt Van Gorp.

“Nu alles klaar is, wordt de machine in elf stukken naar Noord-Nederland getransporteerd. In februari 2009 start het boren om over een jaar het eindpunt te bereiken. Directeur van Smet Tunnelling, Tony Voorspoels, verduidelijkt waarom Smet Boring en Tunnelling voor deze opdracht werd uitgekozen. “Door onze unieke combinatie van Smet Boring, Smet ­Tunnelling, Smet F&C en Smet GWT kunnen we zowel het bouwen van de boor als de volledige uitvoering van het project realiseren. Die samenwerking en ervaring is onze grote kracht bij dit soort ondernemingen.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio