Lier stemt over Grote Markt (4)

In aanloop naar de volksraadpleging op zondag 14 december laat Gazet van Antwerpen elke dag een voor- en tegenstander van de geplande heraanleg aan het woord. Vandaag leggen we ons oor te luister bij twee zelfstandigen: makelaar Gerrit Brabants van Immoservice en cafébaas Filip Vanherck van De Valk.

cvanrompaey_fr

Voorstander Gerrit Brabants:

"Markt moet zich voluit tonen"

"Als iedereen het erover eens is dat we een blikvrije markt willen, dan moeten we ja stemmen. Uitstel is afstel en ik ben er zeker van dat geen enkele Lierenaar wil dat de markt er blijft bijliggen zoals ze nu ligt", redeneert Gerrit Brabants.

"Verkeer voor of achter het stadhuis is zowat het enige discussiepunt. Volgens mij wordt de problematiek van de dubbele rijrichting voor de Delhaize fel overdreven. Een markt zonder parkeerplaatsen trekt sowieso minder verkeer aan en op het smallere gedeelte van de markt is er nu toch ook tweerichtingsverkeer."

"Handelaars zijn altijd tegen veranderingen, dat is ergens logisch. In eerste instantie zijn de werkzaamheden een lange periode schadelijk voor hun zaak. Wat het effect achteraf is, moeten ze afwachten. Ik raad hen aan zich positief in te stellen en samen te werken om de moeilijke periode te overbruggen door extra initiatieven te nemen. Ik ben er zeker van dat het stadsbestuur bereid is deze te ondersteunen. Lier heeft een van de mooiste markten van het land. Die moet eindelijk de kans krijgen om zich voluit te tonen", besluit Gerrit Brabants.

Tegenstander Filip Vanherck:

"Verkeer stokt aan beide kanten"

"Zoals vele andere inwoners van Lier ben ook in niet tegen een heraanleg van de Grote Markt, maar wel tegen dit specifieke plan. Ik verzet me vooral tegen het tweerichtingsverkeer voor onze deur. Tijdens de proefopstelling bleek hoe gevaarlijk het voor de voetgangers toen was om het marktplein over te steken. Ik voorspel ook enorme verkeersopstoppingen op de hoek van de Florent Van Cauwenberghstraat en de Grote Markt, omdat het verkeer op die plek naar alle richtingen moet draaien", zegt Filip Van Herck.

"Natuurlijk zal ook de parkeerzone voor supermarkt Delhaize enorme problemen creëren. Die gaat immers ook als bushalte en taxistandplaats dienstdoen. Stel je voor dat er één of meer vrachtwagens moeten lossen en er komen één of meer lijnbussen aan. Gevolg: de bussen blijven op de rijweg staan en het tweerichtingsverkeer stokt aan beide kanten. We hebben dit tijdens de proefopstelling allemaal meegemaakt en toch komt het schepencollege opnieuw met dit plan af. Onvoorstelbaar", zucht Filip Vanherck.

Neem morgen, vrijdag, ook deel aan onze poll. Lees ook: Deel 1: Jim Goetze tegenover Patrick Tersago Deel 2: Hugo Broes tegenover Stijn en Jeroen Deel 3: Frans Nieuwejaers tegenover Ivo Gautier

Chris VAN ROMPAEYMEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio