Kunstige beelden sieren Rauwse kerststal

Mol-Rauw krijgt binnenkort weer een kerststal. De plaatselijke Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) vond het tijd voor een andere opstelling en vroeg Mariette ­Verkoeyen om voor nieuwe ­beelden te zorgen.

Na jarenlang dezelfde kerststal gebruikt te hebben, zijn de KWB’ers van Mol-Rauw toe aan iets anders. En een nieuwe stal vraagt om nieuwe ­bewoners. Beeldhouwster en creatieve duizendpoot ­Mariette Verkoeyen sprong meteen mee op de kar.

Zes beelden

“Een jaar en drie maanden heb ik gewerkt aan de zes beelden”, zucht ze met een glimlach. “Ik kon gelukkig gebruik maken van een ruimte in de Molse kunstacademie waar ik les volg. Leraar Paul Huybrechts stond me met raad en daad bij. Hij moest kijken of er nergens een teen te veel of te weinig stond”, lacht ze.

De beelden zijn vervaardigd uit zeer sterk zilaan, gedrenkt in jute, maar de basis werd gemaakt uit klei waarrond een mal werd opgesteld. Het is zeer arbeidsintensief, maar ook vuil werk dat veel afval levert.

Vandalenstreken

Het Mariabeeld schiep ­Mariette naar een levend ­model. Jozef keek ze af van een foto en Jezus heeft twee poppen als voorbeeld. De engelen zijn nagemaakt van miniatuurbeeldjes. “De beelden blijven wit”, zegt Mariette.

“Zo behouden ze hun pure uitstraling. Ze blijven ook onder het afdak staan, anders zouden de weergoden ze snel dof laten uitslaan. Maar het meest bang ben ik van vandalenstreken. De ­armpjes van het kindje Jezus zijn breekbaar, dus ik hoop dat iedereen het beeldje netjes in zijn kribbe laat liggen.” De KWB zorgt voor een hek voor de kerststal, zodat kinderen er niet snel bij kunnen.

Inhuldiging

Op zondag 21 december om 11.45u worden de beelden officieel in de stal op het ­Kerkplein gezet en worden ze ingehuldigd. In stoet zullen ze van bij Mariette thuis tot aan de kerk gebracht worden. De KWB roept iedereen op om zich te verkleden als herder en zo te zorgen voor een sfeervolle optocht.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio