Mechelen kiest eerste stadsartiest

Antwerpen heeft zijn stadsdichter, Mechelen straks zijn stadsartiest. Op een verrassingsfeest voor zijn vijftigste verjaardag kreeg Pat Donnez te horen dat het college van burgemeester en schepenen zijn kandidatuur unaniem voordraagt.

De Dijlestad wil vanaf 2009 om de twee jaar een stadsartiest verkiezen. “Wij gaan telkens op zoek naar een artistiek talent, iemand die onze stad met een persoonlijk project mee kan uitdragen. Dat kan een schrijver of een dichter zijn, maar evenzeer een beeldend kunstenaar”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Aan de eretitel hangt een eenmalige geldprijs van 1.500 euro vast. “Eind januari zal de gemeenteraad het nieuwe initiatief bekrachtigen. De prijs voor Culturele Verdienste van de stad Mechelen die al sinds 1985 bestaat, verdwijnt.”

Favoriet

Pat Donnez is alvast favoriet om de eerste stadsartiest in de Mechelse geschiedenis te worden. Hij is een artistieke duizendpoot. Zo maakte hij in zijn jeugdjaren het mooie weer bij stadsradio Reflex, later ging hij werken voor VRT en werd hij bekroond voor het legendarische programma Titaantjes op Radio 1. In oktober vorig jaar debuteerde Pat Donnez als dichter met de gedichtenbundel

Het is een mooi leven

. Afgelopen weekend vierde de bekende maneblusser zijn vijftigste verjaardag.

“Ik was overdonderd toen Bart Somers mijn voordracht bekendmaakte”, zegt hij. “Volgens Somers waren er binnen het schepencollege maar vijf minuten politieke moed nodig om daarover te beslissen.”

Klagen en zagen

Wat er hem te wachten staat, weet Donnez nog niet precies. “Ik hoop dat de stad met mij geen kat in een zak koopt, en omgekeerd. Als ze op een goedkope pr-jongen rekent om al wat blinkt te promoten, dan zijn ze aan het verkeerde adres. Ik wil vooral de Mechelaar laten werken zodat ik goedkeurend, mompelend kan toekijken."

"We zijn goed in klagen en zagen. Maar o wee als iemand van een andere stad dat over Mechelen doet. Dan staan we er om ze te verdedigen. Wij moeten ook doorgaan op het elan dat er vandaag is, want we zijn nog steeds te provincialistisch.” Met Donnez kiezen ze alvast voor een trotste stadsbewoner. "Zelf als woonde ik in Manahattan, dan nog zou ik de Sint-Romboutstoren zien staan."

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio