Acteur achter Woppy pleegt euthanasie

De Nederlands- Antwerpse acteur Carl Ridders (50) is afgelopen zondag overleden. Hij koos voor euthanasie nadat zijn lichaam stilaan afsloot door de ziekte A.L.S. Ridders speelde diverse rollen, van Claude in ‘Het Sacrament’ van Hugo Claus, dokter Koen Laenen in ‘Spoed’ tot de muis Woppy in het kinderprogramma ‘Wizzy en Woppy’.

wverhaert

“Anderhalf jaar geleden werd de aandoening bij hem vastgesteld. Zondag koos hij heel bewust voor zijn eigen einde”, vertelt acteur Michaël Pas die aan de zijde van zijn nauwe vriend bleef die bewuste dag.

Amyotrofische Lateraal Sclerose (A.L.S.) of de Ziekte van Lou Gehrig is een aandoening van de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenstam, waarbij de hersenen het vermogen verliezen om de spierbewegingen te controleren. Het is een fatale ziekte die voorlopig zonder remedie blijft.

Strijdvaardig

“De ziekte nam hem stilaan alles af: zijn lichaam, zijn vrijheid, zijn mooie stem. Ondanks alles is hij gedurende al die tijd strijdvaardig gebleven.”

Michaël Pas klopte als zeventienjarige knaap aan bij Ridders om zijn hulp te vragen met zijn toelating tot Studio Herman Teirlinck. “Hij was een dierbare vriend in wie twee grote krachten scholen: de poëtische fijnbesnaardheid in zijn acteren en schrijven en het levensgenieten, passioneel en met volle overgave.”

Nu in het nieuws