Wookies heten voortaan Wubbers

Begin november stortte de wereld van Arnauld Van Craen in. Lucasfilm Ltd., producent van de Star Wars-films, had een procedure opgestart tegen de in Vlaanderen verkochte Wookieshoes omdat de naam ’gestolen’ zou zijn. Een vijfhonderdtal voorstellen van GVA-lezers later heeft de schoenenverkoper een nieuwe naam gekozen: Wubber.

ikerremans

Een ’Wookie’ was ook al een personage uit Star Wars en daar kon Lucasfilm Ltd niet om lachen. Baas George Lucas startte een procedure om de schoenen uit de rekken te halen. Via de lezers van Gazet van Antwerpen ging Arnauld Van Craen op zoek naar een nieuwe naam.

500 voorstellen

De man uit Tremelo had nooit gedacht dat hij zoveel reacties zou krijgen na zijn oproep. “Het gaat tenslotte om schoenen, niet om de nieuwe naam van een schattig beestje in de zoo. Wellicht heeft het onwaarschijnlijke verhaal de mensen in hun pen doen kruipen”, lacht Van Craen, die zich door meer dan vijfhonderd voorstellen ploegde. “Ik heb daar weken voor nodig gehad. Alles is dubbel nagekeken: met Wubber gaan we normaal geen problemen meer krijgen.”

De bedenker van de nieuwe naam is de 39-jarige Wim Meeus uit Lummen, vader van twee kinderen. Zijn job als creative designer heeft hem geholpen om een goedklinkende naam te bedenken. “Zo’n naam moet niet alleen goed klinken, je moet ook zorgen dat er veel mogelijkheden zijn om er een campagne rond te bedenken of een logo van te maken”, zegt hij.

Klinkt als rubber

Wim legt uit hoe hij aan de naam gekomen is. “De schoenen zijn van een soort rubber. Kinderen kunnen de ’r’ vaak niet uitspreken en zeggen dan ’wubber’. Dat vond ik wel tof. Dat mijn suggestie door de schoenenproducent uit al die voorstellen uitgekozen is, kan ik nog altijd moeilijk geloven.”

Arnauld Van Craen gaat Wim, zijn vrouw en kinderen de eerste paren Wubbers cadeau doen. Tegen mei 2009 zouden de schoenen klaar moeten zijn. Tot dan wordt de rest van de stock Wookies gewoon verder verkocht. “En nu maar hopen dat de nieuwe schoen een wereldwijd succes wordt. Dan kan ik echt trots zijn op mijn vondst”, zegt Wim nog.

Bert PROVOOST

Nu in het nieuws