Geen besmet Iers varkensvlees in Belgische voedselketen

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zegt dat er voorlopig geen gevaar is voor dioxinevergiftiging in ons land. Er zou geen besmet Iers varkensvlees in de Belgische voedselketen zijn terechtgekomen.

ikerremans

Zondag blokkeerde het FAVV in twee Belgische bedrijven 900 ton varkensvlees dat uit Ierland afkomstig was. Er bestond een gevaar dat het vlees te veel dioxines bevatte.

Geen gevaar

Het voedselagentschap heeft maandag nagetrokken wat er met die 900 ton varkensvlees of afgeleide producten was gebeurd. Alle trajecten van en naar de twee bedrijven, een groothandel en een verwerkend bedrijf, werden gecontroleerd. Het FAVV kan nu besluiten dat er geen gevaar voor dioxinebesmetting bestaat.

"Het varkensvlees en de afgeleide producten uit de rechtstreekse exporten naar ons land zijn ofwel geblokkeerd in de bedrijven ofwel naar het buitenland geëxporteerd", vertelt Lieve Busschots, woordvoerster van het Federaal Voedselagentschap.

Onrechtstreeks

Wel bestaat de kans dat Iers varkensvlees of afgeleide producten onrechtstreeks ons land zijn binnengekomen. Het FAVV onderzoekt dit nog verder.

Lees ook:

Nu in het nieuws