1 / 2

VIB trekt met verboden populieren naar het buitenland

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) verhuist plannen voor een veldproef met genetisch gewijzigde populieren naar Nederland. Eerder dit jaar wees de Belgische overheid de aanvraag voor een veldproef in ons land af.

wverhaert

"Dat was een zware klap voor het wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van biotechnologie in België", reageert het VIB. "Maar nu kregen we een positief advies van de Nederlandse Commissie Genetische Modificatie. We verwachten geen moeilijkheden meer om een vergunning te krijgen."

Bio-ethanol

De populieren hebben een gewijzigde houtsamenstelling, waardoor ze beter geschikt zijn voor de productie van bio-ethanol. "Er is vandaag veel aandacht voor biobrandstoffen, maar het is nog relatief moeilijk om efficiënt bio-ethanol uit hout te produceren. Serreproeven hebben aangetoond dat uit dit hout tot 60 procent meer bio-ethanol kan worden geproduceerd."

Veldproef

"Het is van groot wetenschappelijk belang om veldproeven te kunnen doen. Het is gekend dat planten in een serre zich anders gedragen dan in het veld. Ze worden daar immers blootgesteld aan weersinvloeden, seizoenen en een diepe bodem."