1 / 3

Europese verdeeldheid over vredesmacht Congo blijft

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie kwamen maandag samen in Brussel om te praten over een Europese troepenmacht in Oost-Congo. De meningen blijven nog altijd verdeeld. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) heeft alvast opnieuw gepleit voor de EU-vredesmacht.

ikerremans

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon heeft de EU nu ook formeel gevraagd om een vredesmacht naar Oost-Congo te sturen.

Die EU-troepenmacht zou bestaan uit 2500 tot 3000 soldaten en zou vier tot zes maanden in Congo moeten blijven tot de huidige VN-troepenmacht in Oost-Congo volledig op poten staat.

Verdeeldheid

Karel De Gucht blijft alvast overtuigd voorstander. "We praatten de voorbije dagen al met verschillende landen. Ik heb de indruk dat er wat beweging in zit. Maar of dat vandaag al tot een resultaat zal leiden, is nog iets anders", zei de minister in Brussel.

Spanje en Italië twijfelen nog, maar Italiaans minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini zei wel dat "de EU een manier moet vinden om de humanitaire ramp te verlichten."

Nederland en Groot-Brittanië zijn dan weer tegenstander. De Britten vrezen dat een Europese troepenmacht en de VN elkaar voor de voeten zouden lopen.

Snelle interventie

Maandagmorgen voerden verschillende internationale en Belgische niet-gouvernementele organisaties actie voor het gebouw waar de Europese ministers samen zaten. Ze willen hetzelfde als De Gucht: een snelle EU-interventie in Oost-Congo.

Nu in het nieuws