1 / 2

Huurlingen in Irak verliezen immuniteit

Onderaannemers van de Amerikanen in Irak moeten voortaan verantwoording afleggen tegenover het Iraakse gerecht. Ze kunnen zelfs veroordeeld worden voor misstappen uit het verleden. Ook in de VS lijken werknemers van bedrijven als het beruchte Blackwater niet langer te kunnen rekenen op straffeloosheid.

wverhaert

In 2004 verleende Irak immuniteit aan private ondernemingen die werden ingehuurd door de Amerikaanse overheid. Aan die regeling is een einde gekomen door de nieuwe overeenkomst tussen Irak en de Verenigde Staten. Werknemers van Amerikaanse bedrijven vallen voortaan onder Iraakse jurisdictie, en dat geldt met terugwerkende kracht.

Blackwater

Ook in de VS kunnen de onderaannemers van de Amerikanen in Irak niet meer op beide oren slapen. Het Amerikaans ministerie van Justitie lijkt drie tot zes werknemers van Blackwater te gaan vervolgen. Het zijn gedecoreerde veteranen die door Blackwater waren ingehuurd om diplomaten te beschermen.

Ze openden in het centrum van Bagdad het vuur op onschuldige omstanders nadat een autobom was ontploft. Blackwater beweert dat het konvooi in een hinderlaag was gevallen, en dat zijn medewerkers dus uit zelfverdediging schoten. Volgens ooggetuigen openden de bewakers als eersten het vuur.

Bron: DB (IPS)

Nu in het nieuws