PS wil communautaire dialoog opnieuw starten

De Franstalige socialisten (PS) willen de institutionele dialoog terug op gang trekken. Dat heeft partijvoorzitter Elio Di Rupo maandag aangekondigd na het partijbureau van de PS. Di Rupo wil ook praten over de niet-benoeming van de burgemeesters in de Brusselde rand.

ikerremans

Elio Di Rupo is de eerste Franstalige partijvoorzitter die de dialoog over de staatshervorming terug wil opstarten. Het is geen tijd voor dictaten, maar voor een dialoog, aldus de PS-voorzitter.

Impasse

De Franstaligen vinden de niet-benoeming van de burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem een "daad van agressie", zegt Di Rupo.

"Maar de daad is gesteld, de kandidaturen moeten opnieuw worden ingediend. Ik pleit er nu voor dat er een dialoog tot stand komt", vervolgt de PS-voorzitter. "Ook de globale institutionele dialoog moet voortgaan, want men kan het land niet in een impasse laten."

Crisis

Di Rupo wil een communautaire crisis bovenop een financiële crisis absoluut vermijden. Prioritair volgens Di Rupo is nu om snel een oplossing te vinden voor problemen als technische werkloosheid, contracten van bepaalde duur die niet worden verlengd, energie, enzovoort.

Nu in het nieuws