1 / 3

Mediagroepen praten met Kris Peeters over crisis

De vertegenwoordigers van de grote mediagroepen hebben maandag een gesprek gehad met Vlaams minister-president Kris Peeters, die tevens bevoegd is voor media. Onderwerp was de economische crisis die zich de laatste weken ook zwaar laat voelen in de mediasector.

ikerremans

Christian Van Thillo (De Persgroep), Willy Lenaers (Concentra), Marc Vangeel (Concentra), Luc Missorten (Corelio), Aimé Van Hecke (Sanoma) en Rik De Nolf (Roularta) verzamelden maandag op het kabinet van Kris Peeters.

Sanering

De mediasector lijdt onder een dalende advertentiemarkt met als gevolg dalende inkomsten en verwachtingen. Sommige mediagroepen zagen zich al genoodzaakt om te besparen en herstructureringen door te voeren.

De voorbije weken raakte bekend dat bij zowel de VRT, krantengroep Corelio (Het Nieuwsblad, De Standaard) als bij de krant De Morgen jobs zullen sneuvelen.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) stelde zich vragen bij die saneringsgolf en zag er zelfs een "verborgen agenda" in.

De bazen van de mediagroepen ontkenden dit echter. "Er is mij benadrukt dat de herstructueringen los van elkaar tot stand gekomen zijn", zei minister Peeters na het gesprek. Hij benadrukte ook dat hij zich niet wil bemoeien met de individuele herstructureringen van de bedrijven.

Kwaliteit

"Ik heb ook gevraagd hoe het zat met de kwaliteit, onafhankelijkheid en het pluriform karakter van de media. Men heeft mij gezegd dat die niet in gevaar is en dat men er alles gaat aan doen om die kwaliteit hoog te houden", zei Peeters nog.

Subsidies

De mediagroepen zullen samen met Kris Peeters onderzoeken hoe de sector verder kan groeien en hoe de overheid daarbij kan helpen. Voorlopig is er nog geen vraag naar bijkomende subsidies.

Begin volgend jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe vergadering. Dinsdag overlegt Peeters met de vakbonden en de VVJ.

Nu in het nieuws