1 / 2

Minister stelt nieuwe snelbus Boom-Brussel over A12 voor

Vanaf mei volgend jaar komt er een nieuwe snelbus tussen Boom, Willebroek en Brussel die over de A12 zal rijden. Dit heeft Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen van Brempt (sp.a) vandaag aangekondigd op een werkbezoek in Willebroek over mobiliteit. Ook de plannen om lightrail tussen Mechelen en Boom te laten rijden, moeten Willebroek ten goede komen.

jrosquin

Snellijn Boom-Brussel

Doelstelling van die nieuwe lijn is om de noordelijke Ring rond Brussel te ontlasten, om de capaciteitsproblemen op de bestaande bussen aan te pakken (mensen staan er vandaag recht op dit traject) en om de toekomstige industriezone Westrode (langs de A12) te bedienen.

Deze nieuwe snelbus (461) zal, samen met de bestaande lijn 460, op weekdagen tijdens de spits naar Brussel rijden met een kwartier frequentie (4 bussen per uur). Tijdens de daluren rijden lijnen 460 en 461 samen met een halfuur frequentie (2 bussen per uur). Op zaterdag zal er één bus per uur rijden.

De kostprijs bedraagt 1,27 miljoen euro op jaarbasis.

Lightrail Mechelen-Willebroek-Boom

Vorige week werd in Mechelen door minister Van Brempt en het stadsbestuur van Mechelen aangekondigd dat er een lightrail moet komen tussen Mechelen, over Hombeek en Willebroek, naar Boom. Tussen Boom en Mechelen ligt er wel een spoorlijn maar er rijdt geen rechtstreekse trein. Een lightrail over de treinsporen laten rijden zou aan heel wat mensen een betere mobiliteit geven.

Die lightrail zou dan kunnen aantakken op de andere lightrail tussen Puurs, Boom en Antwerpen. De minister heeft de opdracht gegeven aan De Lijn om de nieuwe lightrailverbinding op te nemen in het Pegasusplan, voor openbaar vervoer in de Vlaamse ruit, dat in het voorjaar moet rond zijn.

Nieuw openbaar vervoer in 2009

Dit nieuw openbaarvervoersaanbod komt bovenop de 9 projecten voor 2009 die al goedgekeurd waren. Dit zijn: extra snelbussen op de E34/E313 Turnhout-Antwerpen, extra bussen in de Zuid-Oostrand van Antwerpen, de verlenging van tram 8 in Antwerpen, een nieuwe stadslijn tussen Gent, Blaarmeersen en Merelbeke, uitbreiding nachtvervoer in Leuven, betere verbindingen tussen Genk, Diepenbeek en Hasselt, beter openbaar vervoer voor Zonhoven, een sneltram tussen Blankenberge en Oostende en tot slot extra openbaar vervoer tussen Oostende, Nieuwpoort en Veurne.

MEER OVER De Lijn

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio