Zon verlicht fietspad

De fietsers die via het Safi-spoor naar werk of school fietsen, krijgen meer licht. De gemeente betaalt een project dat werkt op zonne-energie.

jvandermosten

Nu staan er twee lichtpunten op het fietspad naast de spoorweg, maar er blijven nog lange stukken over zonder verlichting. Binnenkort wordt uitgemaakt wie de paaltjes mag plaatsen. In totaal heeft de gemeente 40.000 euro opzijgezet om de verlichting te betalen.

De lampen lichten op als een fietser nadert en doven nadien weer uit. Dat kan doordat de paaltjes met een draadloos circuit worden verbonden. Schepen Sonja De Pooter (Open Vld) beklemtoont ook dat de paaltjes tegen vandalisme bestand moeten zijn. “De hoogte is 90 cm. Ook het onderhoud van de verlichting wordt door de plaatsende firma verzorgd.“

Vandalisme

Lutgart Van Dessel van N-VA vreest dat 90 cm te laag is vandalisme tegen te gaan. “Ook in Mortsel staan van die paaltjes en daar is al een reeks lampen verdwenen.”

De Pooter verwijst naar de gemeente Schelle waar de lampen ook op 90 cm hoogte hangen. “We kunnen de lampen ook niet te hoog hangen, want dan valt de lichtstraal niet goed meer op het fietspad.”

Van zodra wordt beslist wie de verlichting mag leveren, duurt het 20 werkdagen voor de paaltjes er staan.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio