1 / 3

Komst Bert Anciaux wordt bij sp.a niet op gejuich onthaald

Ex-Vl.Pro.'er Bert Anciaux heeft al meteen kwaad bloed gezet bij sp.a. Na zijn vertrek bij VlaamsProgressieven kondigde Anciaux aan met sp.a een nieuw progressief project op poten te willen zetten en die opmerkingen schoten in het verkeerde keelgat bij veel socialisten. Dat schrijven de kranten van de Corelio-groep.

jrosquin

Lees hier: 'Links is er nog niet', het standpunt van redacteur Lex Moolenaar.

Bij de trouwe socialistische achterban klinkt er heel wat gemor en ongenoegen. Sommigen weigeren zelfs om een stem op de partij uit te brengen als Anciaux op de verkiezingslijst staat.

"Aanpassen"

Bij de toppolitici klinkt de kritiek al heel wat minder luid, maar toch zijn er bedenkingen. Vooral het feit dat Anciaux benadrukt dat hij géén socialist is en de partij wil omvormen, kan op weinig goedkeuring rekenen bij de sp.a'ers.

"Bert is welkom, maar hij moet zich aan ons aanpassen. Wij niet aan hem", klinkt het onder meer bij Anissa Temsamani. Ook andere hooggeplaatsten zoals Maya Detiège en Freddy Willockx zien geen heil in een nieuwe kartelvorming en willen de naam en het programma van de sp.a behouden. Anderen zoals sp.a-ondervoorzitter Dirk Van der Maelen willen Anciaux dan weer wel aan boord trekken en staan niet weigerachtig tegen een naamsverandering.

Talhaoui

In Gazet van Antwerpen zegt de Antwerpse politica Fauzya Talhaoui dat ze Anciaux wil volgen van VlaamsProgressieven naar sp.a. Volgens haar is Vl.Pro. te klein geworden om op de agenda te wegen. Bij sp.a meent ze wel de belangen van de allochtone gemeenschap te kunnen verdedigen.

Lees hier: 'Samen met Anciaux vechten tegen verrechtsing', meer over de beslissing van Talhaoui.

Nu in het nieuws