De Keyser van het Vlaamse televisiedrama - Poll

Zondagavond rond 21.20 uur was het eindelijk zover. Op Één werd de langverwachte eerste aflevering van de nieuwe grote Vlaamse televisieproductie 'De smaak van De Keyser' uitgezonden. Vooral in Limburg werd met buitengewone verwachting naar de familiesaga uitgekeken omdat werd aangekondigd dat de stad Hasselt een hoofdrol zou gaan spelen in de historische reeks. Onze kritische journalist Raymond zette zich gisteravond voor de buis en zag een zeer degelijke eerste aflevering, waarin echter de link met Hasselt eerder beperkt bleek.

jrosquin

Gelukkig was er nog het Gerechtshof, anders was er helemaal niks in de locaties om te bevestigen dat deze reeks zich wel degelijk in de Limburgse hoofdstad afspeelt.

Geen Limburgs

Ook in de tongval van de acteurs is er geen enkele klank die je met het Hasselts associeert. Vader De Keyser wordt zelfs gespeeld door een acteur die al jaren in Amsterdam woont en daar een Hollands accent heeft opgedaan.‘De smaak van De Keyser’ zou zich dus eender waar kunnen afspelen. De link met Hasselt is de jeneverstokerij, al wil de ironie dat er in Hasselt op de huidige dag nog maar één jeneverstokerij bestaat. Hasselt wil zich echter vooral in de markt zetten als hoofdstad van de smaak en in die campagne past deze reeks wonderwel want de familie De Keyser is steeds op zoek naar een betere (jenever)smaak.

Geheim

In de eerste aflevering was al te zien dat de familiesaga verteld wordt in verschillende tijdsniveaus en dat mensen van verschillende generaties in wezen hetzelfde zijn maar dat hun lot in grote mate door de geschiedenis wordt bepaald. Helena draagt uit de oorlogsjaren een geheim met zich mee dat ze haar kleindochter Alessandra niet wil of durft vertellen en zelf vraagt ze zich af of ze niet met een man is getrouwd die haar echte grote liefde in een krijgsgevangenenkamp heeft vermoord.

Het antwoord op die vraag zullen we pas krijgen in de laatste aflevering. Die spanningsboog overspant een boeiend verhaal van oorlog en liefde dat ondanks de tijdssprongen goed te volgen is, mede doordat scenarist Marc Didden ten bate van het drama één generatie heeft overgeslagen.

Verzorgd werk met een ziel

‘De smaak van De Keyser’ is in alle opzichten verzorgd werk met een ziel. Het beste dat de VRT op het gebied van fictie al heeft voortgebracht. Met dank aan productiehuis Caviar en aan het unieke regisseursduo Frank Van Passel-Jan Matthys.

Foto: één

Nu in het nieuws