Van Quickenborne zet Electrabel mes op de keel

Er is dringend nood aan meer concurrentie op de Belgische energiemarkt. Minister Vincent Van Quickenborne wil dat Electrabel marktaandeel afstaat, zoniet dreigt hij de elektriciteitsproducent een heffing van 750 miljoen euro aan te smeren.

ghouben

Met het geld van die heffing wil Van Quickenborne de energietaksen voor de bedrijven en gezinnen afschaffen. Electrabel heeft ongeveer 75 procent van de energieproductie in ons land in handen. De enige andere producent is SPE. De vorige regering sprak met Electrabel af dat de onderneming tegen juli '07 capaciteit moest afstaan aan een derde speler. Dat is niet gebeurd. Daarom wil Van Quickenborne Electrabel een "vermijdbare heffing" van 5 procent op de omzet opleggen.

1,5 miljard?

Die 5 procent zou 750 miljoen euro opleveren. Weigert Electrabel ook de volgende jaren meer concurrentie toe te laten, dan wil Van Quickenborne de heffing zelfs optrekken tot 10 procent, wat 1,5 miljard euro zou opleveren. Dat is de maximumboete die kan worden opgelegd wegens anticompetitief gedrag.

"Aangezien er weinig beweging zit in het dossier is het tijd voor actie", zegt Van Quickenborne in De Standaard.

MEER OVER Vincent Van Quickenborne

Nu in het nieuws