"Als moeder moet ik wel iets doen"

Prinses Mathilde heeft gisterenavond haar missie als speciaal vertegenwoordiger voor Unicef en Unaids in Dakar afgerond. Voor haar vertrek konden we ze strikken voor een openhartig gesprek over haar ontmoeting met hiv-weesjes. “Ik ben zelf moeder. Als ik zo’n ziek kind zie liggen, weet ik dat we moeten blijven vechten.”

ghouben

De prinses charmeert. Juist voor ze aan het interview begint, breekt ze het ijs door grapjes te maken over de muggenbeten die een onfortuinlijke collega heeft opgelopen en over de massa schapen die in Dakar zijn samengedreven voor het Offerfeest. “Nu kunnen ze nog even genieten, maar dinsdag is het ermee gedaan,” lacht ze.

Maar zodra we het onderwerp van haar missie aansnijden, wordt ze één en al ernst.

Zaterdag heeft u in de banlieu van Dakar een ziekenhuis bezocht dat moeders en kinderen met hiv en aids opvangt. Wat is u bijgebleven? Dat bezoek was erg emotioneel. Het gezicht te zien van een ziek kindje van drie op bed, in een kamer met enkel z’n oma. Hij was wees, allebei z’n ouders waren gestorven aan aids, en ook hij had hiv. Ook buiten zaten weeskinderen en hun grootmoeders te wachten op de dokters. Ik bewonder die oma’s, die de kleintjes opvoeden en geld voor hen verdienen. En de kinderen blijven – ondanks de trieste situatie – toch lachen en spelen. Dat geeft hoop.

U wil ook dat de jongens meer gaan strijden tegen de ziekte. Inderdaad, ik heb vrijdag geluncht met een groep geëngageerde tieners, maar daar zat maar één jongen tussen. Dat is te weinig. Vrouwen zijn erg kwetsbaar omdat ze de ziekte gemakkelijker krijgen. Ze zijn oververtegenwoordigd in de statistieken. Jongens moeten dat weten en hun gedrag aanpassen. Men moet erover praten op school, in de jeugdbeweging. Ik sprak nadien met een meisje. Ze zei me heel voorzichtig dat ze hiv heeft en dat het bijzonder moeilijk is om niet gediscrimineerd te worden. Zodra de maatschappij weet dat je status positief is, bekijkt men je anders.

Lees het volledige interview in de krant.

Nu in het nieuws