An Nelissen: "In Antwerpen kan alles"

Als An Nelissen in maart 2009 met haar soloshow Gestript en Gestroopt terugkeert naar Antwerpen, is het vooral uitkijken naar haar alter ego Swa de dokwerker. “Die man spreekt onvervalst Antwerps. In andere steden moet ik zijn taal bijschaven, maar eenmaal thuis kan hij zich weer helemaal laten gaan.” An Nelissen over de stad, lokale schatten en Wannes Van de Velde.

ghouben

Via de opgevoerde havenwerker kan An in haar nieuwe show een en ander kwijt over religie. “Swa praat daar onomwonden over. Daarbij heeft hij het over de joden, de islamieten en de christenen. Gevoelige zaken, maar als er iemand is die het op zo’n manier kwijt kan, is hij het wel. Hij kan er ook over meespreken, want zijn dochter is thuisgekomen met Mo, een allochtoon. Door dat personage kan ik me als actrice compleet uitleven. Op dat moment vergeet ik dat ik een vrouw ben.”

Swa

Dokwerker Swa is geen fictieve figuur. Op de drempel van haar adolescentie ontmoette An Nelissen hem, net als wat nu geldt als het kruim van de Vlaamse film- en podiumkunst.

Wannes was onze Leonard Cohen

“Ik heb toen in Antwerpen bijzonder fijne mensen leren kennen, individuen die de wereld wilden veranderen. In die kringen voelde ik me helemaal thuis. Jan Decleir, Robbe De Hert, Nicole Van Goethem en Wannes Van de Velde, om er maar enkele te noemen. Het werden mijn mentors die hetzelfde ideeëngoed hadden en daar trouw aan bleven. Ik was als een spons en zoog me vol met hun ongelooflijke vakkennis en wijsheid.” De theatervrouw likt haar wonden na de dood van Wannes Van de Velde. “Wannes was onze Leonard Cohen, onze Dante Alighieri. Voor mij was en is hij het beeld van Antwerpen. Als je echt wil weten wat de stad zo onbeschrijflijk mooi maakt, moet je simpelweg naar zijn liedjes luisteren. Hij bezingt de ziel van deze plek als geen ander.” An onderhield nauwe banden met Van de Velde en regisseerde twee toneelstukken van hem. Haar eerstvolgende productie opent met een saluut aan de gestorven volkszanger.

Obscene Fabels

“In Obscene Fabels van Dario Fo, waarmee ik vanaf oktober 2009 ga toeren, open ik met het lievelingsliedje van Wannes. Hij heeft me namelijk leren vertellen, een verhaal leren dragen. Hij is en blijft mijn gids, over de dood heen. Ik weet nog wat hij op het kaartje schreef dat hij ons stuurde toen ik zwanger was van mijn zoon Mathias: ’Anneke, ’t wordt een manneke.’ Hij kreeg nog gelijk ook.”

Onderbroek

De actrice loopt hoog op met de schoonheid van de Scheldestad. “Antwerpen heeft duizenden schatten die je zomaar kan bezichtigen. Daar heb ik behoefte aan. Af en toe wil ik de lelijkheid van de maatschappij wegspoelen met een beker schoonheid. In de stad kan dat. In feite kan hier alles. Als je in Antwerpen rondloopt in een onderbroek met een gitaar in de hand, is er zelfs niemand die daar nog van opkijkt.”

Meer info op www.annelissen.com

Nu in het nieuws