“Willem Persoon is een rasartiest”

Tijdens een feestelijke zitting in de raadszaal van het gemeentehuis van Stekene ging Willem Persoon aan de haald met de cultuurprijs 2008 van de gemeentelijke cultuurraad. De artistieke duizendpoot wordt daarmee beloond voor zeer verscheiden literair en ander werk.

De gemeentelijke cultuurraad reikt al sinds 1986 zijn cultuurprijs uit. In 22 jaar tijd zijn er Stekenaars van allerlei pluimage in het palmares opgenomen. Allemaal onderscheidden zij zich wel op het vlak van de spreidende cultuur. “Dit jaar is het iemand uit de literaire hoek”, aldus voorzitter Bie Verbeke van de cultuurraad.

Duizendpoot

“Willem Persoon is een rasartiest, een literaire duizendpoot, een zeer bezig mens. Wat hij voor het Stekense culturele leven betekent, kan niet overschat worden. Bij zeer vele initiatieven duikt zijn naam op. Willem is een constante niet weg te cijferen (f)actor.”

In haar opsomming van de literaire verdiensten van de cultuurprijswinnaar legde Verbeke ook nog de nadruk op de onvoorwaardelijke liefde van Persoon voor zijn geboortedorp.

Massaspel

“Hij schreef teksten voor het massaspel Jan Van Steene, was medesamensteller van de kunstmap over de Stekense Vaart, was bezieler van het poëziepad en medestichter van de heemkundige kring d’Euzie en redactielid”, somde Bie Verbeke op.

In de levensloop van Persoon ging ze niet voorbij aan het feit dat hij tussen 1974 en 1997 als journalist verbonden was aan de Gazet van Antwerpen. In die periode schreef hij tussendoor ook nog monografieën, toneelteksten en kritische opstellen. “Nog maar pas keerde hij drie maanden terug uit Nieuw-Zeeland. Daar werkte hij mee aan Our Soldiers over het einde van de Eerste Wereldoorlog en de rol van de Nieuw-Zeelanders in Flanders Fields”, voegde Verbeke eraan toe.

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio