Mechelen volgt boefjes op de voet

Het concept Very Irritating Police (VIP) zal een goede zaak voor Mechelen zijn. Tot die vaststelling is een Mechelse delegatie dit weekend gekomen na een werkbezoek aan Rotterdam, waar ze het strenge opvolgingssysteem voor jonge boefjes al toepassen. Het is volgens burgemeester Bart Somers (Open Vld) slechts een kwestie van tijd voor de methode ook in de Dijlestad wordt ingevoerd.

Geen prinselijke trouwpartij dit weekend voor Bart Somers. De burgemeester ging zaterdag met een delegatie van het schepencollege en de Mechelse politie veiligheidsprojecten bekijken in Rotterdam om de boefjes in zijn stad efficiënter aan te pakken.

Vooral het eerder aangekondigde Very Irritating Police werd eens in de praktijk bekeken. “We hebben dit idee al eerder geopperd en wilden de werking eens in de praktijk bekijken. Het werkbezoek aan Rotterdam heeft ons zeker overtuigd”, vat Somers samen.

Basis

“Het is nuttig of zelfs noodzakelijk dat we dit ook in Mechelen toepassen. Het komt erop neer dat de harde kern van ontspoorde jonge criminelen met permanente controles op het rechte pad gedwongen wordt”, stelt Somers. “De politie spreekt de boefjes verschillende keren per dag aan, zodat ze weten dat ze in de gaten worden gehouden. Zo laten we die gastjes voelen dat we het beu zijn dat ze de stad verpesten”, legt Bart Somers uit.

Somers benadrukt wel dat hij het systeem niet klakkeloos wil overnemen. “We gaan het als basis nemen en aanpassen aan de Mechelse problematiek. De naam ’Very Irritating Police’ vind ik ook eerder ongelukkig”, zegt de burgemeester.

Winkelverbod

In Rotterdam deed de Mechelse delegatie nog een reeks andere ideeën op. “Er bestaat ook een systeem waarbij je jongeren kan straffen door voor een bepaalde periode een algemeen winkelverbod of een bioscoopverbod op te leggen”, vertelt Somers.

“Ook leuk waren de openbare toiletten die overdag onder de grond verdwijnen en tijdens de uitgangsuren naar boven komen.”, stelt Somers. “Zo verpesten ze overdag de stad niet, en ga je ’s nachts wildplassen tegen.

Ook projecten over straathoekwerkers en opvolging van boefjes hebben we bekeken. De VIP-behandeling gaat zeker door, de andere initiatieven gaan we de komende weken onder de loep houden om te bekijken wat voor onze stad nuttig is”, stelt Bart Somers.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio