Gazet van Turnhout brengt straten in kaart

De stadsblog van Turnhout spreekt het geheugen van de stad aan met een digitaal stratenplan. Vier jaar lang zet de site elke week twee straten in de kijker. Bedoeling is dat alle Turnhoutenaren elke pagina aanvullen met hun weetjes.

Het groots project begint met de Acacialaan en het Akkerpad. “De Digitale Fotografiegroep heeft van elke straat recente foto’s genomen, en de Erfgoedcel zorgt voor oude foto’s. En de Turnhoutse Stadsgidsen geven een officiële uitleg bij elke weg.

Bij de Acacia­laan is dat beperkt: de straat werd in 1975 opgericht en is genoemd naar de bomen die er geplant waren”, legt hoofdredacteur Karl Van den Broeck uit. “Bedoeling is dat alle Turnhoutenaren er nu de informatie bij schrijven die ze zelf willen. Dat kunnen historische feiten zijn, weetjes, kleurrijke bewoners of foto’s of filmpjes. Het enige wat niet kan, zijn roddels over de buren.”

Omdat Turnhout zo’n 370 straten telt, duurt het project 4 jaar. Tegen 2012 moet dat een publicatie in boekvorm of op CD-rom afleveren. “Er zal zeker iets van overblijven. We pretenderen niet historisch correcte informatie te brengen, maar het is een burger-erfgoedproject dat ongetwijfeld schatten aan informatie oplevert.”

De digitale krant kreeg voor het ambitieus plan 1.250 euro subsidie van de stad in het licht van bijzondere culturele projecten. Ze werkt ook samen met de ­Digid@ks. Meer info op www.gazetvanturnhout.be

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio