Pompiers raken niet in kazerne

De Herentalse brandweer krijgt steeds meer werk. Het aantal gepresteerde uren steeg met 30 procent in 2008. Door de ingrijpende wegwerkzaamheden wordt de kazerne echter steeds moeilijker bereikbaar. Slechts in de helft van de gevallen kunnen de pompiers binnen de vooropgestelde vijf minuten na de oproep vertrekken.

Om te bewijzen dat er steeds meer werk is, stormde een deel van het korps zaterdag voor een schouwbrand het stadhuis uit, net op het ogenblik dat brandweercommandant Jan Peelaerts aan zijn jaarlijkse Sint-Barbaratoespraak begon.

Moeilijk bereikbaar

Dat de verzamelde pompiers ditmaal vanuit het stadhuis konden aanzetten, zal de uitruktijd beslist versneld hebben, want de brandweerkazene in de Oud-Strijderslaan is voor de vrijwillige brandweerlieden vooral tijdens de spitsuren moeilijk bereikbaar geworden. “De stelregel dat we binnen de vijf minuten na een oproep moeten uitrukken, halen we daardoor slechts in de helft van de gevallen”, zegt korpsoverste Peelaerts.

Om de problemen inzake de bereikbaarheid van de kazerne het hoofd te bieden, heeft de brandweer sinds het voorjaar een permanentie ingesteld: vier uur per dag zijn vier vrijwilligers in de kazerne aanwezig. Ook werden de ploegen uitgebreid van zeven naar tien man. “Door de steeds toenemende werklast zie ik voor de toekomst alleen nog heil in een permanente bemanning van de kazerne en een gevoelige uitbreiding van het aantal beroepsmensen”, zegt de brandweercommandant.

Vaste klanten

Dat die investeringen hun nut hebben, staat buiten kijf: dankzij de Herentalse brandweer overleefden twee Herentalsenaren in 2008 een woningbrand. De pompiers sleepten hen letterlijk uit de vlammen. Gemiddeld rukte de brandweer in 2008 om de 2,5 dagen uit. Het korps snelde tussen 1 januari en 5 december naar 138 branden.

Vaste klanten waren de appartementsblokken op de Kleerroos, waar de pompiers dit jaar niet minder dan vijf keer moesten optreden, waarvan eenmaal voor brandstichting in de kelders. Bij koekjesfabrikant LU gingen ze zesmaal langs en bij de buren van Kraft vier keer. Alleen met het ruimen van wespennesten hadden de pompiers minder werk, maar het waren er toch nog 302.

Monstertankwagen

De Herentalse brandweer had gehoopt afgelopen zaterdag zijn gloednieuwe tankwagen te presenteren. Dat is een monster dat 15.000 liter bluswater kan inslikken, bijna het dubbele van de huidige capaciteit van de huidige tankwagens. Maar de bureaucratie stak een stokje voor de presentatie: de Belgische staat nam geen genoegen met de belofte van de stad Herentals om een schamele 900 euro aan extra kosten in januari te betalen en hield de kant-en-klare tankwagen op stal tot het bedrag aan de staatskas is overgemaakt.

“Administratieve terreur”, gromde de korpsleiding. Wel kon de brandweer zijn nieuwe duikerswagen presenteren: aan boord kunnen vier duikers met al hun mate­riaal. Een aanhangwagen neemt de rubberboten van de brandweer mee. De wagen kost 100.000 euro.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio