Stad volgt minister en sloopt Viaduct Noorderlaan

De kogel is door de kerk: de viaduct tussen de Italiëlei en de IJzerlaan wordt met de grond gelijk gemaakt. Daardoor krijgt het park Spoor Noord meer ruimte, en de Damwijk wordt fysiek verbonden met het Eilandje.

kscherpenberg

Het idee om de Hardenvoortviaduct te slopen werd vorige maand gelanceerd door Vlaams minister Dirk Van Mechelen. Nu heeft ook het stadsbestuur het licht op groen gezet.“We gaan het project integreren in Brabo II, de operatie van de tramverlenging richting Ekeren”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout. “Zo komt er nog meer ruimte voor park Spoor Noord dan we hadden gepland. De Leien en de Noorderlaan vloeien straks op het gelijkvloerse niveau ineen via een veel flauwere bocht dan de huidige hoek van negentig graden.”

Pareltje

De viaduct slikt zesduizend auto's per dag. Vroeger reden die over het vormingsstation van de NMBS, maar dat wordt niet meer gebruikt. “Een viaduct boven niets heeft geen zin”, vindt minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen.

“Bovendien is de sloop van de viaduct niet alleen beter voor de verkeersveiligheid en voor problematiek van het fijn stof, de operatie biedt ook de unieke kans om de Damwijk via park Spoor Noord te verbinden met het Eilandje. Als bonus komt er een veel mooier zicht op de dokken. De volgende stap is de ontwikkeling van de slachthuissite en het Lobroekdok. Het geheel wordt een pareltje van ruimtelijke planning.”

De sloop van de viaduct wordt geraamd op 7 miljoen euro. Op de site van het oude vormingsstation rusten nog enkele concessies die moeten worden afgekocht.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio