1 / 3

Lhermitte: "Bouchaïb deelde al voor ons huwelijk klappen uit"

Geneviève Lhermitte (42) getuigde op het assisenhof van Nijvel over haar "gewelddadige echtgenoot" en de relatie met haar ouders. "Mijn moeder zei eens dat ik stom en lelijk was." Lhermitte staat terecht voor de moord op haar vijf kinderen, in februari 2007.

kscherpenberg

Maandagochtend ging het proces van start met de samenstelling van de jury, die uit acht vrouwen en vier mannen bestaat. Na de middag werd de akte van inbeschuldigingstelling voorgelezen en kwam Lhermitte zelf aan het woord.

"Ze was blij dat ze eindelijk de waarheid kon vertellen", aldus haar advocaat. "Ze leed onder het terreurbewind van haar man."

Stom en lelijk

"Ik had geen warme relatie met mijn veeleisende ouders", vertelde Lhermitte. "Mijn moeder zei eens dat ik stom en lelijk was. Ik ben vier keer gebuisd in het derde middelbaar. Mijn ouders hebben me wel een goede opvoeding gegeven, met respect voor waarden."

Geweld

"Vanaf het begin van mijn relatie met Bouchaïb heb ik geweld ervaren. De eerste klap kwam er al voor we trouwden. Ons huwelijk was een mengeling van positieve en negatieve zaken. Er waren cadeaus, parfums en mooie jurken uit Marokko. En er was het geweld. Ook mijn inwonende schoonzussen kregen soms slaag."

Nieuwe vrouw

Mehdi (3), Mina (8), Myriam (10), Nora (12) en Yasmine (14) werden in februari 2007 één na één naar de slaapkamer geroepen en er door hun mama de keel overgesneden met een vlijmscherp vleesmes. Vandaag droomt Lhermitte ervan om opnieuw moeder te worden. Ze heeft een nieuwe relatie en is gelukkig. Of eerder, ze voelt zich bevrijd.

Het huwelijk tussen de frêle huismoeder die van de ene depressie in de andere sukkelde en haar Marokkaanse man Bouchaïb Mokadem (43) stelde niets meer voor. Haar man verbleef bijna voortdurend in Marokko. Toen het drama zich voltrok, zat Mokadem in Agadir. Volgens Lhermitte, die haar plan moest trekken met de vijf kinderen, had hij daar een vriendin.

Homoseksueel

Geneviève wilde nooit zo een groot gezin. Het was zijn wens. En zijn wil was wet. Anders vielen er klappen. Volgens advocaat Xavier Magnée, die Lhermitte verdedigt, is ze blij dat ze eindelijk de waarheid zal kunnen vertellen op het proces.

Ze leed erg onder het terreurbewind van haar man. Maar nog veel erger onder de aanwezigheid van dokter Schaar. De Brusselse arts woonde al 17 jaar in bij de familie. Als een soort schaduwvader. De arts haalde Bouchaïb als tiener weg uit Marokko en voedde hem hier op.

Bij iedere beslissing kreeg Schaar het laatste woord. Geneviève heeft toegegeven dat ze hem wilde vergiftigen. In het psychiatrische verslag beschrijft ze haar ex-man, van wie ze intussen officieel gescheiden is, als een "verdrongen homo die zich een gezinsleven had gekocht voor de schone schijn. Omdat moslims geen homoseksualiteit aanvaarden." Volgens Lhermitte hadden Schaar en Mokadem beide zelfs een eigen badkamer in het grote huis aan de avenue General Jacques in Nijvel.

Tweede kans

Hoe het uiteindelijk zover is kunnen komen dat ze als modelmoeder haar eigen kinderen op beestachtige wijze heeft vermoord, weet Lhermitte zelf niet. Eigenlijk was het ook helemaal niet de bedoeling dat ze hier terecht zou staan: haar zelfmoordpoging mislukte. "De toestand thuis was zo uitzichtloos dat ze een explosie van gevoelens beleefde die ze eerder onderdrukt had. Ze zag geen andere uitweg meer", zegt meester Mangée. Volgens de advocaat verdient ze een tweede kans en dat zal hij ook aan de jury vragen.

Bouchaïb Mokadem denkt daar anders over. "Ze heeft de kinderen gedood om mijn leven kapot te maken. Ik heb niets meer", zegt hij. Geneviève Lhermitte riskeert, als ze schuldig wordt bevonden, levenslang. Het proces zal ongeveer twee weken duren.

Nu in het nieuws