Zulte Waregem gaat met punten lopen op Standard: 1-2

Standard verkeerde nog in feestvreugde na de 3-0 zege tegen Sampdoria. Daar maakte Zulte Waregem handig gebruik van om in ware hold up stijl drie punten mee te snoepen uit Luik. Drie ballen trapten de West-Vlamingen tussen de palen, twee daarvan gingen binnen.

pirombouts

Bij Standard startte Espinoza toch in doel. De Ecuadoriaan, die donderdag een verrekking in de dij opliep, was alsnog klaargestoomd en hield zo reservedoelman De Vriendt op de bank. De geschorste rechtsachter Marcos werd vervangen door linksachter Mulemo, die tegen zijn voet op de rechterflank speelde.

Sterke Defour

Standard startte sterk. Vooral Defour drukte meteen zijn stempel. De Gouden Schoen verdeelde en heerste. Al in de tweede minuut zette hij zich door en bracht met links voor, maar De Camargo deed te weinig met de kans. Even later moest doelman Bossut zich reppen om een afgeweken voorzet van Witsel in hoekschop te duwen.

De Rouches waren bij de les na de Europese midweekmatch. Op het kwartier gidste weer Defour Mbokani door de West-Vlaamse verdediging maar de Congolees zag zijn schot door de voet van Bossut gestuit. In het tweede kwartier viel er niets te zien op Sclessin. De laatste vijftien minuten voor de rust zorgden wel weer voor animo. Mbokani zette zich door en legde terug voor De Camargo, die met zijn linkervoet duidelijk minder doeltreffend is.

Mbokani vlak voor rust

Net voorbij het half uur kopte De Camargo door, maar Witsel miste van erg dichtbij met het hoofd. Zulte Waregem roerde zich voor het eerst in de laatste minuten van de eerste helft. Roelandts kopte eerst over en schoot daarna in de handen van Espinoza.

Het venijn zat hem in de staart, want in de toegevoegde tijd was het weer Defour die op het middenveld de bal recupereerde en De Camargo aanspeelde. De Braziliaanse Belg stuurde Mbokani diep en de Congolees stiftte zijn tiende van het seizoen over de uitgekomen Bossut in het lege doel: 1-0.

Uitgefloten Meert scoort

Het eerste gevaar in de tweede periode kwam weer van de voet van Defour. Dit keer mikte hij een vrije trap rakelings over de kooi van Bossut. Opnieuw ging het tempo uit de wedstrijd. Toen Dante was blijven hangen, kon Matthys zich op rechts randje buitenspel doorzetten. De ex-Buffalo kruiste perfect naar Meert die vrije baan richting Espinoza kreeg en de Luikse doelman in de verste hoek vloerde. 1-1 en alles te herdoen.

Sclessin schaarde zich meteen achter zijn Rouches maar een pasklaar antwoord voor de gelijkmaker van Meert vonden ze bij Standard niet. Integendeel op een scherpe counter moest Espinoza alles uit de kast halen om Roelandts van de 1-2 te houden. Het slotoffensief van Standard liet erg lang op zich wachten. Pas in de laatste vijf minuten konden de Rouches wat druk op de ketel zetten, maar Zulte Waregem hield makkelijk stand.

Subotic maakt Standard af

Meer nog, in de allerlaatste minuut was het de ingevallen Subotic die op de tegenaanval handig voorbij Sarr glipte en Espinoza kansloos liet. 1-2 en dat betekende de tweede thuisnederlaag voor Standard dat zo Anderlecht vier punten ziet uitlopen en als Club Brugge vanavond wint op Lokeren al zes punten achterstand kan tellen op de competitieleider. Zulte Waregem wipt dankzij de onverwachte zege over Charleroi naar de tiende plaats.

Stijn JORIS

Scheidsrechter: Luc Wouters. Toeschouwers: 25.000. STANDARD: Espinoza – Mulemo, Onyewu, Sarr, Dante – Defour, Witsel – Goreux, De Camargo, Jovanovic – Mbokani. ZULTE WAREGEM: Bossut – Minne, Dachelet, D’Haene, Reina – Matthys, Van Nieuwenhuyze, Roelandts, Berrier, Meert – Leye. Vervangingen: 36’ Leye door Subotic, 71’ Mulemo door Toama, 72’ Meert door Buysse, 85’ Defour door Nicaise, 88’ De Camargo door Benko. Doelpunten: 45’ Mbokani 1-0, 62’ Meert 1-1. Gele kaarten: Reina (fout), Meert (protest).

Meer voetbalnieuws