Anderlecht zet Club onder druk na 5-1-zege tegen Tubeke

Na een makkelijke zege tegen Tubeke staat Anderlecht voorlopig aan de leiding in eerste klasse. Met drie doelpunten in acht minuten sloeg paars-wit de promovendus helemaal knock-out. Club Brugge moet vanavond winnen op het veld van Lokeren om opnieuw alleen leider te worden.

pirombouts

Anderlecht, zonder de geblesseerden Van Damme en Zitka, maar met de vooraf onzekere Biglia, begon wel bijzonder mak en een beetje nonchalant aan de partij. Tubeke, zonder de geblesseerde Ramaël en geschorste Neels, speculeerde op de counter, maar was na minder dan een half uur al uitgeteld.

Schollen redt

De eerste echte kans was voor de bezoekers. Beynié schudde een puike voorzet uit zijn sloffen en eenzame spits Perbet kon er zijn hoofd tegen zetten. De bal ging maar nipt naast het Brussels doel dat bij afwezigheid van Zitka verdedigd werd door Schollen.

De thuisploeg liet tot dan toe slechts een schuchter schot van Gillet optekenen maar schijnbaar moeiteloos kwam Anderlecht toch nog vrij snel op voorsprong. Biglia dropte een vrijschop tot bij Frutos en die rondde in tweede instantie mooi af. Meteen het zesde doelpunt van de Goleador.

Doelpuntenkermis

Paars-wit liet het daar niet bij en scoorde nog twee keer binnen acht minuten. Eerst borstelde Boussoufa een nieuwe vrije trap voorbij Ardouin. Even later maakte ook Gillet zijn zesde van het seizoen. De Luikenaar kreeg de bal voor de voeten nadat een voorzet van Legear slecht was weggewerkt.

Zo besliste Anderlecht het burenduel nog voor de rust. Eigenlijk had het halfweg zelfs 4-0 moeten staan. Frutos nette immers ook nog een strafschop nadat Paternotte de doorgebroken Legear foutief had gestuit. Scheidsrechter Gumienny kende het doelpunt echter niet toe omdat Boussoufa te vroeg in de rechthoek dook bij het nemen van de penalty. Volgens een nieuw reglement moet in dat geval immers een indirecte vrije trap gegeven worden.

Polak voor 4-0

Kort na de hervatting tekende Polak dan toch voor de 4-0 met een afgeweken afstandschot. Dat kan ik ook, moet Perbet gedacht hebben en de Fransman knalde van heel ver over Schollen in de kruising. Meer dan een eerredder voor Tubeke was zijn tiende competitiedoelpunt echter niet, want even later pikte ook Legear zijn doelpuntje mee na een goeie actie van Frutos.

In een overbodig laatste halfuur liet Anderlecht de bal goed rond gaan. Boussoufa (paal), Legear (over) en Suarez hadden de score nog kunnen opdrijven maar zij waren te slordig in de afwerking. Enkel via een vrije trap van Beynié kon Tubeke nog in de buurt van Schollen komen. De Limburgse vervanger van Zitka ging echter goed plat.

Zo bleef het 5-1 en komt Anderlecht (voorlopig) op kop van het klassement. Mits winst bij Lokeren kan Club Brugge zondag opnieuw de leiding nemen.

Laurent VERMEERSCH

Scheidsrechter: Serge Gumienny. Toeschouwers: 23.148. ANDERLECHT: Schollen - Wasilewski, Juhasz, Kruiswijk, Deschacht (70' Goor) - Gillet, Biglia (56' Suarez), Polak - Legear, Frutos (77' Chatelle), Boussoufa. TUBEKE: Ardouin - Vandelannoite, Paternotte, Barisic (62' Santiago), Mvuezolo - Brouckaert (75' Lambot), Beynie, Dufer, Haydock, Villano (54' Karaca) - Perbet. Doelpunten: 20' Frutos 1-0, 24' Boussoufa 2-0, 28' Gillet 3-0, 50' Polak 4-0, 54' Perbet 4-1, 55' Legear 5-1. Gele kaarten: Polak (fout), Brouckaert (protest), Juhasz (fout), Vandelannoite (fout).

MEER OVER Anderlecht

Meer voetbalnieuws