Acties op stapel bij Bekaert na niet-verzoening

De vakbonden bij staaldraadproducent Bekaert kondigen personeelsvergaderingen aan waarop mogelijk beslist wordt actie te voeren. Aanleiding is de spaak gelopen verzoeningsvergadering vrijdagavond in de vestiging in Lanklaar, waarna een proces-verbaal werd opgesteld wegens niet-verzoening.

pirombouts

De directie van Bekaert weigert de 22 bedienden die het bedrijf moeten verlaten een extra vergoeding te geven. Dat zij moesten vertrekken, stond al langer vast. Tegen eind dit jaar sluit de vestiging. Voor de 112 arbeiders werd wel een sociaal akkoord bereikt.

"Wraakroepend"

In alle Belgische Bekaert-vestigingen (Ingelmuster, Zwevegem, Aalter en Waregem) volgen nu maandag personeelsvergaderingen. "Het is wraakroepend dat Bekaert de middelen heeft om een eerbaar sociaal plan voor de bedienden af te sluiten, maar dat ze niet bereid is om dit te doen", aldus vakbondsafgevaardigde Sofie Michiels (LBC-NVK).

Directie en bedienden zijn het oneens over de opzegvergoeding, die nochtans berekend zou moeten zijn met de geijkte formule-Claeys. De vakbonden stellen dat de bedragen die de directie voorstelt lager liggen dan zij zelf berekend hebben. Er zou ook geen sprake zijn van een extra vergoeding voor de bedienden die moeten afvloeien.

Nu in het nieuws