"Nieuwe mantel Onze-Lieve-Vrouw is haute couture"

Couturier Gérald Wathelet is klaar met de nieuwe processiemantel voor het Onze-Lieve-Vrouwbeeld in de Antwerpse kathedraal. De mantel wordt zondag gezegend in een viering met koningin Fabiola. Die heeft al meteen een speciale band met de processiemantel, want hij werd gemaakt uit hetzelfde kostbare satijn als haar trouwjurk.

kscherpenberg

De nieuwe mantel voor Onze- Lieve-Vrouw is een cadeau van een welgestelde Antwerpenaar, die anoniem wil blijven. ”Een mecenas”, vertelt Jan Engels, conservator van de kapel van de Antwerpse kathedraal. ”Ik mag niet zeggen wie hij is, maar hij had zo zijn redenen om Onze-Lieve-Vrouw te eren. Een paar maanden geleden belde hij me op. Hij zocht een bestemming voor het geld dat hij wilde schenken.”

Wathelet

De conservator van de kapel moest daar niet lang over nadenken. ”De processiemantel van Onze-Lieve-Vrouw was versleten. Hij dateert van 1899. We konden die laten restaureren, maar eigenlijk hoort hij thuis in een museum. Dus vonden we het een beter idee om een gloednieuwe mantel te laten maken.”

Couturier Gérald Wathelet kreeg de opdracht om de mantel te ontwerpen. De geknipte man, vond Jan Engels. Want Wathelet is zo’n beetje de huisontwerper van de koninklijke familie. ”Dan zal hij ook wel iets kunnen maken voor Onze- Lieve-Vrouw, de koningin der koninginnen.”

Wathelet werkte twee maanden aan de mantel. ”Het was heel plezant om te doen”, zegt hij. ”Ik kon me er creatief op uitleven, want de mantel hoefde niet draagbaar te zijn. Hoewel dat eigenlijk wel zou kunnen. Maar het blijft wel een religieus kledingstuk, hé. Het moet passen in het kader van de kathedraal. Dus ik mocht niet overdrijven met dat creatief zijn. Het mocht geen show worden.”

De mantel van Onze-Lieve- Vrouw is een echt haute couturestuk geworden, zegt Wathelet. ”Het is gemaakt in dubbele satijn, dezelfde soort stof als die van de trouwjurk van koningin Fabiola. En hij is afgewerkt met kant uit Calais.”

Feestdagen

Koningin Fabiola zal erbij zijn als de nieuwe mantel wordt gezegend. Dat gebeurt zondag tijdens een viering in de Antwerpse kathedraal. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld houdt de mantel nog twee maanden aan, daarna wordt hij netjes opgeborgen en alleen weer bovengehaald op feestdagen.

Bénédicte VAN PAESCHEN

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio