Zwangere vrouwen te vaak naar gynaecoloog

Vlaamse vrouwen gaan tijdens hun zwangerschap te vaak naar de gynaecoloog. Er worden ook onnutig veel echo’s genomen. Dat zegt Marleen Temmerman, gynaecologe aan het UZ Gent. ”Zwangere vrouwen gaan vaak 12 keer op consultatie voor ze bevallen. 8 tot maximaal 10 keer is meer dan genoeg.”

kscherpenberg

Zwanger zijn is veel meer dan twee generaties geleden iets bijzonders geworden”, zegt Temmerman. “Vrouwen krijgen minder kinderen en weten veel meer over de problemen die bij een zwangerschap kunnen opduiken. Ze zijn angstiger geworden, en willen van hun gynaecoloog meer zekerheid. Anderzijds zijn er gynaecologen die die onzekerheid in zekere zin stimuleren, en hen te vaak op consultatie uitnodigen.”

Ziekte

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt 4 consultaties per zwangerschap aan, maar volgens Temmerman is 8 tot maximaal 10 consultaties voor onze contreien een voldoende gemiddelde voor een normale eerste zwangerschap. Voor een tweede zwangerschap, als de vrouw al bewezen heeft dat ze (vrij) zorgeloos kan bevallen en dus een stuk zekerder is, volstaan 6 tot 8 consultaties.

Momenteel gaan in Vlaanderen zwangere vrouwen vaak tot 12 keer naar de gynaecoloog. “Dit is meer een probleem van overconsumptie, en een zwangerschap wordt hoe langer hoe meer bijna een ziekte.” Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse gynaecologenvereniging bevestigt de toeloop van zwangere vrouwen. “Onzekerheid drijft hen, maar wij stimuleren dat zeker niet. Het zijn de vrouwen zélf die meer controles willen.”

Allochtone vrouw

Opvallend: allochtone zwangere vrouwen gaan dan weer veel te weinig naar een gynaecoloog. “Vijftien procent zien we nooit voor ze moeten bevallen”, zegt Temmerman. “Er zijn er ook veel die te laat komen, waardoor sommige onderzoeken niet meer mogelijk zijn.” In Vlaanderen wordt volgens Temmerman te weinig aan sensibilisering van allochtone vrouwen gedaan.

Sylvia MARIËN

Nu in het nieuws