Tweedehandsauto’s 20% goedkoper

De sector van de tweedehandswagens verkeert in crisis. Daardoor zijn de prijzen met 10 tot zelfs 20 procent gezakt.Een Belg blijft de voorkeur geven aan splinternieuwe modellen.

kscherpenberg

Omdat verkopers van nieuwe wagens de klanten bedelven onder voordelen en garanties, geeft de Belg tegenwoordig de voorkeur aan een splinternieuwe in plaats van een tweedehandse auto. De vraag is dus gedaald. Bovendien is door de zwakke dollar de uitvoer naar het voormalige Oostblok ingestort, waardoor de handelaars met grote stocks zitten.

Het aanbod op de tweedehandsmarkt wordt daarenboven nog eens extra gevoed door de toevloed aan grote leasewagens en bedrijfswagens, die massaal worden afgestoten. De aftrekbaarheid van een bedrijfswagen is namelijk afhankelijk van de COuitstoot. Veel bedrijven vervangen daarom momenteel hun zware wagens door lichtere exemplaren met minder uitstoot.

Een gedaalde vraag gecombineerd met een groter aanbod leidt automatisch tot een prijsdaling, die volgens de beroepsvereniging Federauto dus zo’n 20 procent kan bedragen ten opzichte van een halfjaar geleden.