Stad verhoogt belastingen

Herentalsenaren betalen vanaf 2010 meer gemeentebelastingen. Door de belastingsverhoging hoopt de stad 400.000 euro extra te vangen.

Door de wankele positie van Dexia (het vroegere Gemeentekrediet, red.), als gevolg van de financiële crisis, ziet Herentals de inkomsten uit dividenten dalen. Er zijn ook lagere inkomsten uit het gemeentefonds.

“In 2009 krijgen we door gestegen inflatie in 2008 een hogere personeels- en energiekost. Bovendien legt de staat steeds meer financiële lasten bij de gemeente. Dat kan niet blijven duren. De overheid moet met meer geld over de brug komen. Onze stad heeft immers niet de lusten van een ‘erkende’ centrumgemeente, maar wel de lasten”, zegt schepen van financiën Jan Bertels (sp.a).

Herentals moet noodgedwongen de tering naar de nering zetten, vindt Bertels. “Er komen geen nieuwe investeringen voor 2009. De geplande projecten, zoals de heraanleg van de Molenvest en de aanleg van een parking achter ’t Schaliken gaan wel door.”

Maar Herentals moet voor 2009 wel zijn spaarpot aanspreken om de begroting sluitend te houden. Om datzelfde scenario in 2010 te vermijden slaat de stad in dat jaar de onroerende voorheffing op tot 1.400 opcentiemen. De aanvullende personenbelasting stijgt met 0,2 procent tot 7,4 procent.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio